Španski bezeg je priljubljena okrasna in tudi jedilna rastlina, ki ne potrebuje praktično nobene skrbi. Vzdrževanje obsega le letno obrezovanje in občasno gnojenje v izjemnih primerih.
Na drugi strani pa je španski bezeg odličen grm večje zunanje površine. Dobro se obnese kot mejna rastlina v funkciji žive meje.
Kakšni so najbolj ugodni pogoji za rast španskega bezga?
Polno sonce skozi ves dan.
Ilovnata, vlažna zemlja.
Lahko prenese sušna obdobja, vendar ima v vročem vremenu raje več vlage.
Lahko prenese mrzlo vreme, vendar ima raje zmerno toplo okolje.
Za lepo rast španski bezeg potrebuje redno obrezovanje
Španski bezeg ima eno zahtevo, ki je zelo pomembna predvsem z vidika razvoja bolezni. To je, da omogočimo dobro kroženje zraka okoli celotnega grma. To lahko dosežemo z obrezovanjem, ki poleg tega tudi pomaga ohraniti obliko, velikost in na splošno pripomore k zdravi rasti rastline.

Kdaj španski bezeg cveti?
Te rastline običajno cvetijo pozno spomladi, odvisno od sorte, cvetovi pa se navadno obdržijo tri do štiri tedne. Ti imajo sladko, močno dišavo in so na voljo v številnih barvah, najpogosteje so vijoličasti, roza in beli.
Idealen čas za obrezovanje je takoj po koncu obdobja cvetenja. Cvetovi se pojavijo na rasti iz prejšnjega leta, zato morate rastlini med sezono dati dovolj časa, da zraste in nastavi popke.
Na splošno velja, da vsako rastno sezono obrežemo tretjino grma. Pri tem odstranimo odmrli ali oboleli les, pa tudi odpadle cvetove. Odrežemo tudi stebla, ki so debelejša od dveh centimetrov v premeru, da preprečimo, da bi rastlina postala previsoka.
Mnogi verjamejo, da je španski bezeg strupen
Španski bezeg ne vsebuje nobenih kemikalij ali toksinov, ki bi zastrupili ljudi ali živali. Prav tako ne draži kože. To velja prav za vse dele rastline – od konice veje do korenin. Pravzaprav so njegovi cvetovi kljub nekoliko grenkemu priokusu celo užitni.
Če ste bili prepričani, da je strupen, ste ga morda zamenjali z indijsko lipovko. Ta rastlina sicer ne raste v hladnejših predelih, ki so primerni za španski bezeg. V določenih primerih lahko pri bolj občutljivih, čeprav ni toksična, ob zaužitju povzroči težave z želodcem in prebavo. Vendar je to malo verjetno, poleg tega pa bi morala biti zaužita količina res velika.
V nasprotju s prepričanjem mnogih so torej cvetovi užitni in imajo celo nekatere zdravilne lastnosti. Njihov okus je rahlo trpek, lahko bi rekli nekoliko grenak in zelo cvetličen. Čeprav ga nekateri jedo ocvrtega, je bolj primeren kot dodatek k drugim jedem in ne kot samostojen obrok.

Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV