Žajbelj je polgrmičasta dišavnica z mehkimi sivozelenimi aromatičnimi ovalnimi listi, ki v dolžino merijo do 10 centimetrov. Običajno se uporabljajo sveži ali posušeni tako za čaj kot za različne jedi. Poleti se na rastlini pojavijo še lepi modrovijolični cvetovi.

Kakšen je okus žajblja?
Okus in vonj žajblja sta tako edinstvena, da ju je težko zgrešiti. Z nekaj besedami bi okus lahko opisali kot lesen, zemeljski, borov, rahlo poprast, a svež, z notami evkaliptusa in mete.
Njegova aroma prinaša toplino in kompleksnost, ki se težko primerja s katerim koli drugim zeliščem. Lepo se ujame z drugimi zelišči in je primeren za sladke in slane jedi, čeprav je pogostejši v slanih.
Sveži ali suhi žajbelj?
Žajbelj lahko uporabite v sveži obliki ali pa ga posušite in zmeljete v prah. Posušena različica je manj prijetnega okusa in zaradi svoje skoncentriranosti lahko celo nekoliko grenka. Priporočljivo je, da suhi žajbelj jedi dodate na začetku kuhanja, medtem ko je sveži žajbelj bolje uporabiti proti koncu.
Žajbelj posadite spomladi ali jeseni
Čas za sajenje žajblja je spomladi ali jeseni, če vreme ni premrzlo. Semena lahko začnete saditi na povprečni datum zadnje spomladanske zmrzali, rastline pa na prosto posadite, ko nevarnost zmrzali mine.

Žajbelj potrebuje veliko sonca
Mesto, kamor boste posadili žajbelj, mora imeti dobro odcedno zemljo in veliko sončne svetlobe. Žajbelj ima rad peščena ali ilovnata tla z dobro drenažo. Vlažna tla lahko povzročijo gnitje in so usodna za rastlino. Najboljši je rahlo kisel do nevtralen pH tal.
Gojenje v posodah je, če nimate primernega vrta, prav tako mogoče.
Za najboljši okus žajblju zagotovite polno sonce, kar pomeni vsaj šest ur neposredne sončne svetlobe na dan. Izogibajte se sajenju poleg kumar, saj lahko njegova aroma dejansko vpliva na njihov okus.
Med zalivanjem nikoli ne močite listov žajblja
Žajbelj ima zmerne potrebe po vlagi, lahko pa preživi tudi nekaj suše. Tla naj bodo enakomerno vlažna, a nikoli razmočena. Uveljavljene rastline zalijte, ko se zgornjih nekaj centimetrov zemlje izsuši. Med zalivanjem nikoli ne močite listov, saj lahko na njih hitro nastane plesen.
Nabiranje žajblja
Od sajenja do tega, da zrastejo listi žajblja, ki jih je mogoče nabirati, traja približno 75 dni. V prvem letu poskušajte pobrati čim manj pridelka, da se rastlina lahko razraste in okrepi. Za najboljši okus poberite pridelek, še preden zacveti, nabiranje pa prenehajte približno dva meseca pred načrtovano prvo jesensko zmrzaljo, da rastlina ne požene nežne nove rasti, ki bi jo mraz lahko poškodoval.
Žajbelj lahko gojite tudi v koritu
Gojenje žajblja v loncu je idealno, če na vrtu nimate rodovitne zemlje ali ustreznih svetlobnih pogojev, saj lahko tako lončke po potrebi enostavno premaknete, da zagotovite ustrezno izpostavljenost sončni svetlobi. Najboljša je posoda, ki je globoka vsaj 20 centimetrov in podobne širine.



Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV