Sveža zelišča so idealna za pripravo zeliščne soli, saj vsebujejo visoko vsebnost eteričnih olj, kar pomeni, da so precej bolj aromatična od posušenih. Prepričajte se le, da so zares čim bolj sveža, ne uvela in brez bolezni. Uporabite lahko praktično katerokoli zelišče – baziliko, koper, peteršilj, origano, drobnjak, žajbelj, šetraj, rožmarin, drobnjak, meto, meliso ali drugo dišavnico po svoji izbiri.
Postopek priprave zeliščne soli
Preden se lotite izdelave zeliščne soli, zelišča temeljito operite in povsem osušite.
1. Zmešajte zelišča in sol
Razmerje, ki je idealno za pripravo zeliščne soli, je 4 dele zelišč in 2 dela soli. Če želite pripraviti 4 lončke soli, torej uporabite 8 lončkov zelišč.
Sol in zelišča skupaj stresite v sekljalnik in dobro sesekljajte.
2. Zeliščno sol posušite
Potem, ko ste dobili zeleno zmes soli in zelišč, je čas, da jo posušite in tako podaljšate rok trajanja. To storite tako, da jo stresete na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem in razporedite v čim tanjšo plast. Če pripravljate večjo količino, raje uporabite dva pladnja. Pustite v toplem prostoru, da se to posuši.
3. Zeliščno sol pretresite v kozarčke
Ko je mešanica popolnoma suha, jo pretresite v nepredušno posodo ali čist kozarec. Tako se bo obdržala vsaj 1 leto.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV