Zanimiv način shranjevanja svežih zelišč

NARAVNO

Zanimiv način shranjevanja svežih zelišč

L.M.
27.09.2024, 5:00
0

Če ste na svojem vrtu letos pridelali veliko zelišč, potem je čas, da jih nekaj shranite tudi za zimske dni. Del vašega pridelka ste morda posušili, a če vam še vedno ostajajo, lahko iz njih pripravite zeliščno sol.

Sveža zelišča so idealna za pripravo zeliščne soli, saj vsebujejo visoko vsebnost eteričnih olj, kar pomeni, da so precej bolj aromatična od posušenih. Prepričajte se le, da so zares čim bolj sveža, ne uvela in brez bolezni. Uporabite lahko praktično katerokoli zelišče – baziliko, koper, peteršilj, origano, drobnjak, žajbelj, šetraj, rožmarin, drobnjak, meto, meliso ali drugo dišavnico po svoji izbiri. 

Zelišča, ki ste jih pridelali lahko predelate tudi v zeliščno sol.
Zelišča, ki ste jih pridelali lahko predelate tudi v zeliščno sol. / FOTO: Adobe Stock

Postopek priprave zeliščne soli

Preden se lotite izdelave zeliščne soli, zelišča temeljito operite in povsem osušite. 

1. Zmešajte zelišča in sol

Razmerje, ki je idealno za pripravo zeliščne soli, je 4 dele zelišč in 2 dela soli. Če želite pripraviti 4 lončke soli, torej uporabite 8 lončkov zelišč. 

Sol in zelišča skupaj stresite v sekljalnik in dobro sesekljajte. 

2. Zeliščno sol posušite

Potem, ko ste dobili zeleno zmes soli in zelišč, je čas, da le-to posušite in tako podaljšate rok trajanja. To storite tako, da jo stresete na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem in razporedite v čim tanjšo plast. Če pripravljate večjo količino, raje uporabite dva pladnja. Pustite v toplem prostoru, da se to posuši.

3. Zeliščno sol pretresite v kozarčke

Ko je mešanica popolnoma suha, jo pretresite v nepredušno posodo ali čist kozarec. Tako se bo obdržala vsaj 1 leto.  

Bazilika je eno izmed zelišč, ki se dobro obnese v zeliščni soli.
Bazilika je eno izmed zelišč, ki se dobro obnese v zeliščni soli. / FOTO: Shutterstock

Trik za shranjevanje peteršilja
PREBERI ŠE
Trik za shranjevanje peteršilja

Tako lahko shranimo tudi večjo količino korenja
PREBERI ŠE
Tako lahko shranimo tudi večjo količino korenja

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke