Zelene orehe nabiramo junija, običajno v drugi polovici meseca, odvisno od podnebja. Mladi orehi, ki so še zeleni, so namreč bogati z vitaminom C in jodom ter zato koristni za ščitnico. Ta domači recept je odličen tudi za krepitev imunskega sistema, zlasti v zimskih mesecih, pomaga pa tudi pri želodčnih težavah in slabokrvnosti.
Sestavine za orehov liker:
18 mladih zelenih orehov
1 kg sladkorja (ali še bolje medu)
2 litra domačega žganja
2 bio limoni
1 pomaranča
2 nageljnovi žbici
2 do 4 liste pelina
1 cimetova palčka
1 strok vanilje
5 kavnih zrn
1 vrečka vaniljinega sladkorja
1 liter belega vina
Priprava orehovega likerja:
Orehe operite in jih razpolovite. Nato operite in narežite limone in pomaranče, v večji lonec razporedite orehe in jih potresite s polovico sladkorja. Dodajte limono, pomarančo, nageljnove žbice, pelin, cimet, vaniljo in kavna zrna ter preostale orehe in sladkor.
Na koncu vse zalijete z žganjem in dobro premešajte ter pokrijte. Posodo pustite na soncu 40 dni, vendar jo vsak dan malo premešajte, da se sestavine čim bolje povežejo. Po 40 dneh zmes precedite skozi gazo, dodajte liter vina in vaniljin sladkor, dobljeni liker pa prelijte v steklenice in jih shranite v temnem in hladnem prostoru.
Dominvrt e-novice
Vir: zadovoljna.hr
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV