Če želite organiziran hladilnik, vedno začnite s čiščenjem. Vso hrano vzemite ven, očistite posode, kozarce in police. Šele nato se lahko lotite organiziranja.
Organizacija hladilnika kot v profesionalnih kuhinjah
Pri organizaciji vašega hladilnika se zgledujte po profesionalnih gostinskih kuhinjah. Hrana v le-teh je namreč zložena posebej z mislijo na varnost hrane. Njihov način za to je razporejanje živil glede na temperaturo, do katere je treba hrano kuhati.
Živila, ki jih ni treba kuhati, da bi bila varna za uživanje, ali pa so že termično obdelana, so vedno postavljena na najvišjo polico v hladilniku, nato pa je vse ostalo razvrščeno navzdol glede na temperaturo, do katere je treba kuhati določeno živilo. Surov piščanec denimo, je vedno na spodnji polici, saj potrebuje najdaljšo termično obdelavo, da postane varen za uživanje.
Če je hladilnik urejen na ta način, morebitna navzkrižna kontaminacija, do katere lahko pride, ne bo težava, ker je treba kontaminirano hrano kuhati na višji temperaturi kot hrano, ki leži nad njo in ki je morda kapljala navzdol. Med termično obdelavo se bodo mikroorganizmi seveda uničili, zato ni nobene skrbi, da bi pojedli karkoli slabega.
Kako torej prevzeti profesionalni način organizacije hladilnika?
Tukaj je strategija, ki uporablja enaka načela, prilagojena razmeram v domačem gospodinjstvu.
Zgornje police: Zgornja polica hladilnika je odličen kraj za že pripravljeno hrano in tisto, ki ji hitro poteče rok uporabe in jo je treba kmalu pojesti – tja torej spadajo pijače, salame, včerajšnje kosilo in podobno.
Srednje police: Srednja polica je pogosto najbolj primerna za mlečne izdelke.
Spodnje police: Sem postavite živila, ki nujno potrebujejo termično obdelavo.
Vrata hladilnika: Vrata so najtoplejši del hladilnika, zato naj gredo tja manj pokvarljiva živila. V vrata ne postavljajte jajc ali mleka, raje naj bodo v hladnejšem delu hladilnika.
Predali na dnu hladilnika: Zaprti predali so že v osnovi namenjeni shranjevanju pridelkov, pri katerih želimo ohraniti vlažnost, zato je smiselno, da jih uporabimo za sveže sadje in zelenjavo. Ker se ti predali nahajajo na dnu hladilnika, lahko tvegamo kontaminacijo z mesom na zgornji polici, čemur se izognemo, če poskrbimo, da so ti predali vedno dobro zaprti, meso pa je postavljeno tako, da se morebitne kapljice vode ne bodo stekale na spodnje police. V ta namen lahko uporabite prozoren plastični zabojnik, ki bo ujel morebitne nenamerne kaplje in držal meso stran od vsega drugega.
Druga možnost je, da en predal namenite svežemu mesu in drugi predal izključno zelenjavi.
Na opisani način boste vedno vedeli, kaj imate v hladilniku, in se izognili kopičenju hrane, ki ni več užitna in v hladilniku jemlje prostor ali po možnosti celo ogroža varnost preostalih živil, ki jim rok trajanja še ni potekel.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV