Dominvrt.si
Lesene kuhalnice

To se zgodi s kuhalnicami v pomivalnem stroju

L.M.
27. 03. 2025 05.00
0

Leseni pripomočki, kot so kuhalnice in rezalne deske, so v kuhinji nepogrešljivi. Ker je les naravni material, ima svoje posebnosti. Drugače povedano, kako ravnamo z lesenimi pripomočki, vpliva na to, kako bodo videti in nenazadnje, kakšna bo njihova življenjska doba.

Les je izjemno cenjen naravni material, zato ni nobeno presenečenje, da se pogosto uporablja kot material za kuhinjske pripomočke. Ker pa so ti vsakodnevno v stiku s hrano, morajo biti zaradi varnosti hrane vedno čisti. 

Majhne brazde in zareze na površini lahko namreč ujamejo bakterije, takšne deske in kuhalnice pa zagotovo niso več primerne za uporabo. 

Kako pogosto čistiti lesene deske za rezanje?

Leseno desko za rezanje je treba oprati po vsaki uporabi ali celo med pripravo istega obroka, če smo na njej rezali surovo meso. Lesene deske za rezanje, potem ko je prišla v stik s piščancem, ribo ali drugo vrsto surovega mesa, nikoli ne smemo znova uporabiti za druge dele našega obroka, ne da bi jo pred tem temeljito očistili. Povsem enako velja tudi za lesene kuhalnice. 

Lesenih kuhalnic in desk nikoli ne pustimo namakati v vodi.
Lesenih kuhalnic in desk nikoli ne pustimo namakati v vodi. FOTO: Shutterstock

5 zlatih pravil čiščenja in nege lesenih desk in kuhalnic

- Vedno jih pomivamo ročno, nikoli v pomivalnem stroju.

- Uporabljamo grobo stran gobice .

- Nikoli jih ne pustimo namakati v vodi.

- Občasno jih naoljimo.

Kaj se zgodi z lesenimi pripomočki v pomivalnem stroju?

Čeprav to še vedno marsikdo počne, lesenih desk za rezanje in kuhalnic nikoli ne bi smeli prati v pomivalnem stroju. Visoka vročina in dolgotrajna izpostavljenost vodi lahko namreč povzročita, da se les razcepi ali splesni, poleg tega pa je problem tudi prašek, ki se pogosto oprime lesa in ga je težko popolnoma odstraniti. 

Občasno razkuževanje ne škodi.

Priporočljivo je še, da ta dva pripomočka občasno, glede na pogostost uporabe, razkužimo. To storimo tako, da ju popršimo z destiliranim belim kisom ter dobro obrišemo. 

Katero olje uporabiti za deske in kuhalnice?

Olje, ki ga uporabljamo za lesene rezalne deske in pribor, mora biti primerno za stik z živili. Najbolje se obnese kar olivno olje. 

Pred oljenjem je priporočljivo desko še enkrat temeljito očistiti ter obrisati do suhega. Olje nato vtremo v les in pustimo vsaj tri ure, da se vpije. Po tem času s suho papirnato brisačko obrišemo odvečno maščobo in desko shranimo na njeno običajno mesto. 

Če upoštevamo ta pravila, bodo deske in kuhalnice ostale brez bakterij, brez vonja, brez madežev in v enem kosu. 

To je prva stvar, ki jo morate narediti, ko domov prinesete steklenico oljčnega olja
Preberi še
To je prva stvar, ki jo morate narediti, ko domov prinesete steklenico oljčnega olja
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 830