Prednosti in pomanjkljivosti steklokeramične plošče si lahko preberete TUKAJ!
Kaj morate upoštevati pri nakupu posode za uporabo na plinskem štedilniku?
Strogo tehnično gledano lahko pri kuhanju na plin uporabljate katero koli kovinsko posodo, pojavi pa se vprašanje učinkovitosti in vzdržljivosti le-te.
Pomembno načelo, ki si ga velja zapomniti pri nakupu posode za plinski štedilnik, je, da mora biti izdelana iz kovine, ki se lahko prilagaja hitrim temperaturnim spremembam in hitro in enakomerno razporedi toploto po celotnem loncu, kozici, ponvi ali drugi posodi.
Idealna posoda za plinski štedilnik je izdelana iz troslojne kovine. Plasti bakra in aluminija, prekrite z nerjavečim jeklom, sestavljajo trpežno ognjevarno posodo, ki dobro prevaja toploto in se zato precej hitro segreje. Litoželezna posoda po drugi strani za segrevanje potrebuje nekoliko več časa, vendar je ravno zaradi počasnega segrevanja in ohlajanja dosti bolj vzdržljiva, poleg tega pa se hrana v litoželeznih posodah zaradi posebnega premaza ne prijemlje na dno.
Nekaj pokazateljev, da je posoda nekakovostna ali pa enostavno ni prilagojena uporabi na plinskem štedilniku:
- Že po nekajkratni uporabi se zvije.
- Hrana se enakomerno segreva, zaradi česar se bo na enem delu lahko zažgala, na drugi strani pa bo ostala surova.
- Lonec se na zunanji strani razbarva.
Zakaj se posoda na plinskem štedilniku zvija?
Električna plošča omogoča počasno segrevanje, kar pomeni, da se toplota počasi porazdeli po dnu lonca ali ponve. Ko prižgemo plin, pa je lonec v trenutku izpostavljen visoki temperaturi, in še to samo na mestu, ki pride v stik neposredno s plamenom. Ta nenadna sprememba v temperaturi je razlog, da se lonci in posoda lahko ukrivijo.
Je 7-slojna posoda upravičeno dražja kot 3-slojna?
Večina strokovnjakov za običajna gospodinjstva priporoča trislojno posodo. Nekateri proizvajalci sicer ponujajo tudi petslojno ali celo sedemslojno posodo, vendar je za večino domačih kuharjev to popolnoma nepotreben strošek, saj je takšna posoda seveda neprimerljivo dražja. Več slojev naj bi sicer omogočalo boljšo distribucijo toplote, kar je gotovo res, vprašanje pa je, ali bo zaradi tega vaše kosilo zares vredno cene dragih loncev?
Plinski štedilnik omogoča kuhanje neposredno nad ognjem
Morda na to še niste pomislili in verjetno vam v večini primerov niti ni potrebno. Vseeno pa lahko v določenih situacijah izkoristite to prednost, ki vam jo ponuja plin. Poleg tega, da ne boste umazali lonca, je kuhanje neposredno nad ognjem fantastičen način, da v svoje najljubše recepte vnesete okus dima. Tortilje lahko segrevate neposredno nad odprtim ognjem ali pa na rešetke položite nekaj paprik ali drugo zelenjavo in tako nadomestite zamudno pripravo na žaru.
Če želite izkoristiti to funkcijo, potrebujete kovinsko rešetko (seveda takšno, ki je primerna za uporabo nad ognjem) in kuhinjske klešče ali drugo orodje za rokovanje z vročo rešetko in obračanje hrane. Za manjše kose zelenjave, kot so šparglji, stročji fižol ali češnjevi paradižniki, boste potrebovali le kakšno minuto ali dve na vsaki strani.
Ker gre za kuhanje na odprtem ognju, predhodno odstranite vse vnetljive predmete ter bodite še posebej pazljivi!
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV