Dominvrt.si
Neprijeten vonj po česnu iz rok odstranimo z limoninim sokom, kavno usedlino ali sodo bikarbono.

1 2 3 olupite česen

M.J.
08. 04. 2016 09.15
1

Česen je nepogrešljiva sestavina številnih jedi. Njegova kulinarična vrednost je v začimbni moči, saj v majhnih količinah poudarja druge arome. A lupljenje česna, še zlasti drobnega domačega, zna biti zelo nadležno in dolgotrajno opravilo. In če ga včasih v jed ne dodate samo zato, ker sovražite zamudno lupljenje, lepljive prste in neprijeten vonj na prstih, imamo za vas rešitev. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj hitrih in zanimivih načinov lupljenja česna.

Česen
Česen FOTO: Profimedia

Tradicionalna metoda lupljenja česna

Glavico česna postavimo na pult ter nanjo z vrha pritisnemo z dlanjo. Tako poskrbimo, da se tudi pri mladem česnu posamezni stroki med seboj enostavno ločijo. Strok položimo na desko za rezanje. Odrežemo koreninski del, nato pa na strok plosko položimo velik nož in z dlanjo ali pestjo pritisnemo (udarimo) na rezilo (keramičen nož v tem primeru ni primeren, saj se lahko rezilo hitro zlomi) - zaradi pritiska na celotno površino stroka zunanja lupina poči in se loči od notranjosti česna. Lupino na koncu samo še odstranimo in zavržemo.

Lupljenje česna z namakanjem v hladni vodi

Glavico česna razdelimo na posamezne stroke. Te nato pet do sedem minut namakamo v hladni vodi (vode mora biti toliko, da so stroki v celoti prekriti). Namočene stroke poberemo iz vode in z nožem na obeh koncih porežemo. Lupino nato odstranimo s prsti ali pa stroke preprosto samo iztisnemo iz lupine.

Lupljenje česna s stresanjem

Lupljenje česna s to metodo je zelo hitro in preprosto. Vse, kar moramo narediti, je, da glavico česna najprej razdelimo na posamezne stroke. Stroke nato damo v veliko kovinsko skledo, ki jo pokrijemo z drugo kovinsko skledo (skleda mora biti enake velikosti). Skledi z obema rokama držimo skupaj in vsebino deset sekund močno potresamo (kot koktajl v mešalniku). Zaradi udarcev ob stene posode se suhi olupki na strokih polomijo in razprejo. Zgornjo skledo odstranimo in iz spodnje poberemo olupljene stroke. Namesto dveh skled lahko uporabimo tudi velik lonec s pokrovko ali kozarec za vlaganje.

Lupljenje česna s segrevanjem

Celo glavico česna (ali posamezne stroke) postavimo v mikrovalovno pečico. Segrevamo jo deset do dvajset sekund. Glavico nato vzamemo iz mikrovalovne pečice in s prsti izluščimo posamezne stroke, ki kar popadajo iz lupine. Ta način je še zlasti uporaben pri pripravi jedi, v katerih česen termično obdelujemo, saj se segreje že v mikrovalovni pečici in ni več tako svež.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 854