Sprva so aronijo gojili kot okrasni grmiček, ki bujno cveti v maju, jeseni pa nas razveseli s škrlatno rdečimi listi. Plodovi so zelo aromatični in dozorijo vsi naenkrat. Težko je reči, ali so dobrega okusa, prej zanimivega. Lahko uživamo sveže ali pa jih posušimo, zamrznemo oziroma spremenimo v sok ali marmelado. Lahko pa iz nje pripravimo tudi priljubljen domači liker.
Sestavine:
500 g jagod aronije
350 g sladkorja
1 l rdečega vina (teran, merlot)
150 ml ruma
1 kos cimeta v lubju
2 nageljnove žbice
1 strok vanilije
Priprava:
V lonec damo vino, sladkor, aronijo in začimbe, strok vanilije prepolovimo in z nožem postrgamo semena in počakamo, da zavre. Na majhnem ognju kuhamo približno 15 minut, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato odstavimo z ognja in pustimo, da se tekočina nekoliko ohladi, nato dodamo rum in vse premešamo.
Napitek nalijemo v pripravljene sterilizirane steklenice skupaj z jagodičevjem in začimbami, zapremo in pustimo stati vsaj štiri tedne. Vsebino steklenic občasno malo pretresemo.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV