Bezgove jagode vsebujejo antioksidante, vitamina C in E, flavonoide, terpene in druge zdravilne snovi, ki delujejo protivirusno, protibakterijsko in diuretično. Zato bo bezgov sirup dragocena sestavina v vsaki kuhinji, še posebej, ko pride sezona prehladov in grip, pa tudi, ko vas mučijo zaprtje, oslabelost in celo stres.
Bezgovih jagod nikoli ne uživajte surovih, ker so strupene in lahko povzročijo zastrupitev. Toksičnost jagod pa se s toplotno obdelavo popolnoma izniči in jagodni sirup je popolnoma varen za uživanje.
Sirup je narejen iz popolnoma zrelih, sočnih jagod, ki so nabrane septembra oziroma nekje tudi avgusta. Za vas imamo recept za napitek, ki bo okrepil vaš imunski sistem in dvignil raven železa v krvi, pomagal pri povišani telesni temperaturi, poleg tega pa je tudi zelo okusen. Če ne dodate ingverja, lahko sok pijejo tudi otroci.
Sestavine za bezgov sirup:
- 1 kilogram zrelih bezgovih jagod
- 1 liter vode
- 0,75 kg sladkorja
- 2 cm sveže korenine ingverja
- sok in lupina ene bio limone
- 0,5 kilograma domačega medu
Postopek:
1. Bezgove jagode prelijte z vodo in zavrite, po 15 minutah vrenja odstavite z ognja, dodajte sladkor, nariban ingver ter sok in nastrgano lupinico limone.
2. Pokrijte, pustite stati 30 minut in precedite skozi cedilo.
3. Precejen sok segrevajte do vrenja, dodajte med, dobro premešajte in še toplega nalijte v čiste steklenice.
Bezgov sirup hranite v hladnem in temnem prostoru (lahko tudi v hladilniku) in ga uporabite kot sirup za redčenje.
Vir: zadovoljna.hr
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV