Dominvrt.si
Paradižnik

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?

L.M.
30. 08. 2024 05.00
0

Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

Popolnoma zrel, svežega okusa in rahlo hrustljav paradižnik je precej občutljiv, zato je pomembno, da ga po obiranju pravilno shranite. Več kot teden dni navadno ne bo zdržal, a vseeno obstaja nekaj trikov, kako za kakšen dan ali dva podaljšati njegovo svežino. 

Da se izognete kašastim, gnilim paradižnikom, upoštevajte najboljšo metodo shranjevanja. Poglejmo, katere možnosti so nam na voljo in katera metoda se izkaže za najbolj primerno.

Paradižnik v hladilniku izgubi nekaj svojega okusa.
Paradižnik v hladilniku izgubi nekaj svojega okusa. FOTO: Adobe Stock

Nekateri pravijo, da paradižnika nikoli ne bi smeli shranjevati v hladilniku – ali to drži?

Gotovo ste že slišali nasvet, da svojih dozorelih paradižnikov naj ne bi shranjevali v hladilniku. Toda to pomeni, da bi jih morali tudi v poletni vročini pustiti na pultu.   

Pravilo, ki pravi, da paradižnika ne bi smeli shranjevati v hladilniku, temelji na dejstvu, da ti sadeži vsebujejo encim, ki reagira na nizke temperature in povzroči, da celične membrane razpadejo, zaradi česar paradižnik postane kašast.

"Ko paradižnik ohladite, v bistvu izločite okus in teksturo," pravi Gregory Lofts, nekdanji namestnik urednika hrane pri Martha Stewart Living. Lofts še poudarja, da se paradižniki zelo hitro navzamejo vonjav drugih živil v hladilniku, kar lahko dodatno poslabša njihovo kakovost in okus. "Moje splošno pravilo je, da svežega paradižnika nikoli ne shranjujem v hladilniku," pravi.

Boljši okus ali daljša obstojnost, vprašanje je, česa si želite?

Kljub zgoraj navedenemu tehtnemu razlogu pa si seveda ne moremo predstavljati, da bi sveže obrani rdeči paradižniki na pultu v vročini zdržali več kot dan ali dva – nenazadnje bi jih slej ko prej začele obletavati muhe in mušice. Odločiti se moramo torej, ali želimo obdržati okus in tvegati, da paradižnik po nekaj dneh sploh ne bo več užiten. 

Paradižnik je najboljši takoj po obiranju.
Paradižnik je najboljši takoj po obiranju. FOTO: Adobe Stock

V katerem primeru paradižnik lahko pustite na pultu nekaj dni?

Paradižnik lahko shranjujete v hladilniku, vendar je pomembno upoštevati zrelost sadežev. Hlajenje namreč prekine proces zorenja in nihče ne želi jesti mokastega, blagega, nezrelega paradižnika. Če postavite nezrele paradižnike v hladilnik, bodo takšni tudi ostali – nikoli tako dišeči, sladki in aromatični, kot bi lahko bili. Če naberete ali uspete kupiti popolnoma zrel paradižnik, ga pojejte še isti dan ali pa shranite v hladilniku.

Kar zadeva prezrele paradižnike, jih hranite v hladilniku, da upočasnite njihovo kvarjenje, in ne pozabite, da lahko mehke, prezrele paradižnike uporabite za paradižnikove omake, polivke in juhe. Preden se odločite paradižnik pojesti, ga pustite, da se segreje na sobno temperaturo, saj ima takšen nedvomno boljši okus. 

Ali je paradižnik mogoče zamrzniti?

Paradižnik lahko tudi zamrznete in mu tako precej podaljšate čas trajanja ter ga shranite za zimo. Če imate veliko zrelih paradižnikov in jih ne boste uspeli porabiti, jih sperite, pustite, da se posušijo, odstranite peclje in jih zamrznite v posodi ali vrečki, ki je varna za zamrzovanje. Kasneje zamrznjene paradižnike potopite v mlačno vodo in odstranite lupino. Uporabite jih za pripravo juh in omak.

Paradižnikev hladilniku shranite tako, da jih obrnete s pecljem navzdol.
Paradižnikev hladilniku shranite tako, da jih obrnete s pecljem navzdol. FOTO: Adobe Stock

Obstajajo namigi, da naj bi se paradižnik bolj obdržal, če ga, preden ga postavimo v hladilnik, pokrijemo s plastičnim pokrovom. A v praksi se izkaže, da če paradižnik 14 dni hranimo v klasični prozorni posodi, s pokrovom ali brez, to da praktično enake rezultate – vključno s kašasto strukturo in kislim priokusom. Ta metoda torej ni dovolj učinkovita, da bi ohranila svežino paradižnika kaj dlje, kot bi sicer zdržal v hladilniku. 

Paradižnik obrnite in postavite v hladilnik – ter mu s tem podaljšajte rok trajanja

Te klasične metode so nas učile že naše babice. A čeprav je ob tem nasvetu marsikdo zavil z očmi, obstaja razlaga, zakaj bi ta metoda dejansko lahko bila učinkovita. 

Ko so paradižniki shranjeni s pecljem navzgor, to omogoča lahek pretok zraka okoli stebla, s čimer se odpre pot za razvoj plesni in bakterij. Če paradižnik obrnete na glavo, ustvarite majhno oviro za kroženje zraka in tako upočasnite razvoj morebitne plesni. 

Povsem enak učinek dosežemo tudi, če zeleni pecelj prelepimo s koščkom lepilnega traku. Teorija je enaka kot pri na glavo obrnjenih paradižnikih, pri katerih ustvarite oviro za morebitne bakterije in plesen. Položite majhen košček običajnega lepilnega traku na majhno izboklino na steblu in ga pustite tam, dokler ne boste paradižnika uporabili. 

To lahko storite, da se izognete plesni na paradižniku
Preberi še
To lahko storite, da se izognete plesni na paradižniku
Preverite, kdaj je najprimernejši čas za pobiranje in sušenje bazilike
Preberi še
Preverite, kdaj je najprimernejši čas za pobiranje in sušenje bazilike
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702