Na svetu obstajata dve vrsti ljudi – tisti, ki hranijo jajca v hladilniku, in tisti, ki menijo, da je zanje bolj ustrezna sobna temperatura. Polemika traja že leta, vprašanje pa je, kaj o tem menijo strokovnjaki.

Spomnimo se argumentov, ki jih je v tej razpravi uporabila vsaka stran. Tisti, ki menijo, da moramo jajca obvezno hraniti v hladilniku, pravijo, da sicer zaradi razvoja mikroorganizmov obstaja nevarnost zastrupitve s hrano. Če je jajce okuženo s salmonelo, se bakterije lahko razmnožujejo že pri sobni temperaturi. Kot trdijo, je najbolj zaskrbljujoče to, da sprememb v barvi, vonju ali konsistenci jajca, če je pokvarjeno, ne moremo zaznati. Edini prostor, kjer ni temperaturnih nihanj in je temperatura dovolj nizka, da prepreči razvoj škodljivih mikroorganizmov, pa je hladilnik.
Optimalna temperatura za dolgotrajno shranjevanje jajc je po mnenju znanstvenikov s teksaške univerze med 2 in 4 stopinje Celzija, kar je ravno temperatura hladilnika. Drugi znanstveniki so še bolj previdni in svetujejo, da zavržete jajca, če so bila izven hladilnika več kot dve uri.
Obstaja tudi druga stran, ki trdi, da bi morali jajca hraniti na sobni temperaturi
A zagovorniki shranjevanja jajc na sobni temperaturi pravijo, da je shranjevanje jajc v hladilniku ne le nesmiselno, ampak tudi uniči okus tega hranljivega živila. Jajca naj bi na sobni temperaturi ostala sveža vsaj en teden. Poleg tega menijo, da so police v vratih hladilnika najslabše mesto za shranjevanje jajc. Zaradi nenehnega loputanja z vrati se beljak stanjša, skozi lupino pa lahko prodrejo vonjave in okusi drugih živil.

Tudi nekateri znani kuharji podpirajo shranjevanje jajc pri sobni temperaturi. Raymond Blanc pravi, da imamo ljudje navado hladiti čisto vse, čeprav pogosto ni potrebe po tem. Fay Ripley, avtorica kuharskih knjižnih uspešnic pravi, da se jajca, shranjena izven hladilnika, pri kuhanju bolje obnesejo.
V večini trgovin jajca najdemo izven hladilnika
Večina sodobnih supermarketov vzdržuje temperaturo v trgovinah pod 20 stopinj, zato lahko jajca hranijo izven hladilnika. Tveganje za kvarjenje jajc pa izvira predvsem iz velikih temperaturnih sprememb, ko jajca po nakupu iz vročega avtomobila prestavimo v hladilnik.
Da bi se izognili značilnim temperaturnim nihanjem v kuhinji, je zato priporočljivo, da jih po nakupu hranimo v originalni embalaži na polici hladilnika.
Analiza pokazala, da med jajci, hranjenimi v hladilniku, in tistimi na sobni temperaturi ni razlik
Da bi dobili dokončen odgovor na to dilemo, poglejmo še, kakšni so izsledki laboratorijske analize. V raziskavi so eno skupino vzorcev dva tedna hranili na sobni temperaturi, drugo pa v hladilniku pri temperaturi 6 stopinj Celzija.
Jajca obeh skupin so bila testirana na E.coli, salmonelo in nekatere druge bakterije. Rezultati so bili enaki na začetku testa, ob koncu prvega tedna in ob koncu drugega tedna, razlik med obema skupinama pa ni bilo – oba vzorca jajc sta bila brez bakterij. Laboratorijska analiza je torej pokazala, da ni razlike v kakovosti jajc, shranjenih v hladilniku, in tistih, ki so bila dva tedna na sobni temperaturi.


Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV