Dominvrt.si
avokado

Tega niste vedeli!

N. K.
08. 04. 2016 08.20
0

Kljub temu da se v avokadu skriva veliko maščob, je zdrav. Zakaj? Ker gre za nenasičene maščobne kisline, ki lahko pristanejo na vašem krožniku. Poleg tega je bogat z oleinsko kislino, ki preprečuje raka na dojki, in številnimi vitamini, kot so K, B6, C, E, ki so pomembni za naš organizem. Postrežete ga lahko tudi dojenčkom, ne sme pa manjkati v prehrani nosečnic.

V času prehlada in gripe avokado poskrbi za krepitev obrambnega sistema.
V času prehlada in gripe avokado poskrbi za krepitev obrambnega sistema. FOTO: Profimedia


Zdrav!

Avokado prištevamo med sadeže; ima visok delež nenasičenih maščob, za katere je znano, da so koristne za naše zdravje. Verjeli ali ne, njegovo izvirno ime je ahunacatl, kar pomeni testis. Že Azteki so ga zaradi tega priporočali za uživanje, saj naj bi pripomogel k večji plodnosti.

Skratka, poleg kakovostnih nenasičenih maščobnih kislin vsebuje še vitamine in minerale. Njegove koristi za boljše počutje so neverjetne. Ste utrujeni? Boljše se boste počutili, če boste redno uživali avokado, ki naj bi tudi učinkovito premagoval stres. V času prehlada in gripe poskrbi za krepitev obrambnega sistema. Če pa že zbolite, bo pomagal pri zniževanju povišane telesne temperature.

Solata z avokadom in tuno
Solata z avokadom in tuno FOTO: iStockphoto
Ker avokado vsebuje tudi folno kislino, ki je pomembna za rast celic in razvoj ter rast zarodka, ga priporočajo v prehrani nosečnic.

Omake, pomake, priloge, namazi …

Ni sladek kot drugo sadje, je blagega okusa in zelo kremast, zato iz njega gospodinje pripravljajo odlične omake in pomake. Po navadi se ga postreže surovega, s kuhanjem namreč postane malce grenak. In ja, okusen je na tisoč in en način, namažete ga lahko namesto masla v sendvič, hamburger, odličen je kot priloga k piščancu, rižu, morskim sadežem, prste si boste obliznili, če boste v solato dodali avokado. Avokadovo juha je pa tako ali tako 'njami'.

Kakšen je najboljši?

Avokado boste v trgovini našli na oddelku s sadjem in zelenjavo in po navadi je še zelo trd. Če kupite takšnega, ga pustite nekaj dni na pultu pri sobni temperaturi, da se zmehča. Če kupite mehkega, ga je najbolje čim prej pojesti.

Kako ga lupiti?

Po dolžini ga prerežite z nožem, polovici nežno zavrtite vsako v svojo smer in ju ločite, lahko pa si pomagate tudi z nožem. Pečko odstranite z žlico ali pa vanjo zapičite noževo konico in jo izvlecite. Če je sredica čvrsta, avokadovi polovici s prerezano stranjo obrnite navzdol in lupino olupite z nožem, običajno pa mehko sredico enostavno postrgamo z lupine z žlico ali pa jo z nožem zrežemo v obliki rezin.

Mamice zelo rade pripravijo avokado svojim dojenčkom v kombinaciji z banano ali z drugim sadjem, zelenjavo in krompirjevim pirejem.
Mamice zelo rade pripravijo avokado svojim dojenčkom v kombinaciji z banano ali z drugim sadjem, zelenjavo in krompirjevim pirejem. FOTO: Profimedia

Kdaj avokado ponuditi otroku?

Mamice zelo rade pripravijo avokado svojim dojenčkom v kombinaciji z banano ali z drugim sadjem, zelenjavo in krompirjevim pirejem. Ker ni alergen, ker je zelo hranljiv, lahko prebavljiv, ga lahko postrežete že pri šestih mesecih.
Tudi šolarjem ga lahko postrežete, saj pripomore k lažjemu razmišljanju, boljši koncentraciji in ustvarjalnosti.
Ker avokado vsebuje tudi folno kislino, ki je pomembna za rast celic in razvoj ter rast zarodka, ga priporočajo v prehrani nosečnic.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702