Povprečen Slovenec je lani za prehrano v povprečju porabil 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 64 kilogramov krompirja, pet kilogramov riža in en kilogram medu.
Jajca, pakirana po 10 kosov, so se lani glede na leto 2019 podražila za 9,8 odstotka, kilogram kruha za 6,6 odstotka in liter mleka za 4,1 odstotka. Medtem pa se je krompir pocenil za 18,9 odstotka.
Najbolj so se podražila jabolka, in to za kar 35,4 odstotka, sledi pa mleto mešano meso, katerega cena se je dvignila za 22,8 odstotka, je objavil statistični urad.
Stopnja samooskrbe se je lani glede na predhodno leto dvignila pri vseh kmetijskih proizvodih, zelo se je dvignila pri medu in žitih, najvišjo stopnjo samooskrbe pa smo lani dosegli pri jajcih.
Slovenija je med uvoženimi živilskimi izdelki lani vrednostno uvozila največ zelenjave in sadja, za 488 milijonov evrov. Med izvoženimi izdelki pa so bili največ vredni mlečni izdelki in jajca, 250 milijonov evrov. Največ hrane je bilo vrednostno uvožene iz Italije, izvožene pa na Hrvaško.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV