Če vam ostajajo jajca, se morda sprašujete, ali jih lahko zamrznete in jim tako podaljšate rok trajanja.
Da, jajca lahko zamrznete, vendar je treba upoštevati določene smernice, da ta še vedno ostanejo varna za uživanje. Zamrznjena lahko počakajo tudi do enega leta, vendar jih je zaradi svežine priporočljivo porabiti v 4 mesecih.
Shranjevanje beljakov
Jajca razbijte in ločite eno za drugim, pri tem pazite, da rumenjak ne zaide v beljak. Beljake prelijte v zamrzovalne posodice, dobro zaprite ter zamrznite. Za hitrejše odmrzovanje in lažje merjenje vsak beljak najprej zamrznite v pladnju za ledene kocke. Nato prestavite v zamrzovalno posodo ali vrečko.
Rumenjaki
Lastnost jajčnega rumenjaka povzroči, da se ta pri zamrzovanju zgosti ali želira, zato je priporočljivo rumenjake pred zamrzovanjem obdelati. Če jih zamrznete v surovi obliki bodo sčasoma postali želatinasti, in neuporabni za uporabo v receptih. Za upočasnitev tega želiranja 4 rumenjakom dodajte majhen ščepec soli ali 1 zvrhano žličko sladkorja. V takšni obliki bodo, tudi ko jih enkrat odtajate, še vedno uporabni.
Cela jajca
Stepajte, dokler se ne zmešajo, nalijte v pladenj za led, ter zamrznite. Jajc z lupino ni priporočljivo zamrzovati, saj lahko ta poči in kontaminira jajčni beljak in rumenjak.
Uporaba zamrznjenih jajc
Ko želite zamrznjena jajca uporabiti, jih čez noč najprej odtajajte v hladilniku ali pod tekočo hladno vodo. Nikoli ne kuhajte ali pecite zamrznjenih. Rumenjake ali cela jajca uporabite takoj, ko so odmrznjena. Odmrznjen beljak se bo bolje stepel, če ga pustite stati na sobni temperaturi približno 30 minut. Da se izognete zdravstvenim tveganjem odmrznjena jajca uporabljajte le v jedeh, ki zahtevajo toplotno obdelavo pri minimalni temperaturi 71 stopinj Celzija.
Ali bodo jajca spremenila okus, ko jih zamrznemo?
Čeprav je malo verjetno, da bi zamrzovanje vplivalo na okus surovih ali kuhanih zamrznjenih jajc, pa se bo to seveda zgodilo, če jim dodate sol ali sladkor.