Trik, s katerim najhitreje zmehčamo kivi

GOSPODINJSTVO

Trik, s katerim najhitreje zmehčamo kivi

L.M.
20.11.2024, 5:00
0

Kivi je zimsko sadje polnega okusa ter bogato s hranili in zato prijetna osvežitev v času, ko drugega sadja in zelenjave ni ravno na pretek. Toda preden ga lahko uživamo, mora biti popolnoma zrel. Za vas imamo trik, kako v kratkem času zmehčati sveže nabrano sadje.

Kivi je dobra izbira kot prigrizek za krepitev imunskega sistema, saj je poln vitamina C, toda ker je že sam po sebi precej kisel, je nujno, da ga uživamo popolnoma zrelega. Če veste, kako pospešiti njegovo dozorevanje, si lahko čas čakanja precej skrajšate.  

Samo na pogled je precej težko presoditi, ali je kivi primerno zrel. To najlažje ugotovimo tako, da ga potipamo; če se zdi, da je na dotik rahlo mehak, je zagotovo pripravljen za uživanje. Zrel kivi mora imeti tudi nežno sladek vonj.

Najboljši način za hitrejše zorenje kivija je, da ga hranite v papirnati vrečki skupaj z jabolkom ali banano.
Najboljši način za hitrejše zorenje kivija je, da ga hranite v papirnati vrečki skupaj z jabolkom ali banano. / FOTO: Shutterstock

Trik, s katerim bo kivi postal mehak in sladek

Svež kivi, ki je bil nedavno pobran, je najverjetneje pretrd, da bi ga lahko uživali. Če ga shranimo v hladilniku, ne bo dozorel, zato je nujno, da ga pustimo na pultu. V toplem prostoru bo dozorel v tednu ali dveh, toda če želite ta postopek pospešiti, za to obstaja dober trik. 

Zaprite ga v vrečko skupaj z banano ali jabolkom

Najboljši način za hitrejše zorenje kivija je, da ga hranite v papirnati vrečki skupaj z jabolkom ali banano. Jabolka in banane namreč oddajajo plin etilen, ki pospeši zorenje kivija. Papirnata vrečka ujame plin, hkrati pa omogoča pretok zraka. Izogibajte se uporabi plastičnih vrečk, ker ujamejo vlago, zaradi česar sadje začne plesneti. Če kivi postavite na sončno mesto, tudi toplota pospeši proces zorenja.

Kivi bo na ta način dozorel v samo nekaj dneh. 

Shranjevanje kivija

Druga možnost je, da kivi shranite v predal za sadje in zelenjavo v hladilniku – če želite, da ostane čvrst. Nerazrezanega lahko hranite v hladilniku do štiri tedne ali celo mesec dni. 

Ko je svež kivi dozorel ali ste ga že razrezali, ga lahko hranite v nepredušni posodi v hladilniku nekaj dni. 

Ta del jabolka je v resnici zelo strupen
PREBERI ŠE
Ta del jabolka je v resnici zelo strupen

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke