Dominvrt.si
Litoželezna posoda

Litoželezna ponev je ob pravilnem čiščenju praktično neuničljiva

L.M.
03. 05. 2024 05.00
0

Lito železo je stoletja star material, ki ga zaradi njegove sposobnosti enakomernega prevajanja in zadrževanja toplote obožujejo tako profesionalci kot domači kuharji. To omogoča, da živila kuhamo na nižji temperaturi, pri čemer se ohranijo vitamini, hrana pa ostane navznoter sočna in navzven hrustljava. Pomanjkljivost litoželezne posode je ta, da jo je zaradi njene teže in občutljivosti materiala težje očistiti. V spodnjih vrsticah vam podajamo nekaj nasvetov, kako se tega lotiti.

Litoželezna posoda je vsestransko uporabna na plinskem in električnem štedilniku ter indukcijski plošči. Ker je ognjevarna, jo lahko uporabljamo tudi na odprtem ognju, zunanjem žaru in celo v pečici. 

Čiščenje litoželezne ponve lahko deluje zastrašujoče, saj v večini primerov najdemo le napotke, česa ne smemo storiti, namesto navodil, kako se lotiti čiščenja. Toda resnica je, da skrb za takšno posodo sploh ni tako zahtevna naloga.

Litoželezno posodo lahko uporabljamo na plinskem in električnem štedilniku ter indukcijski plošči.
Litoželezno posodo lahko uporabljamo na plinskem in električnem štedilniku ter indukcijski plošči. FOTO: Adobe Stock
Kakšna mora biti posoda za plinski štedilnik?
Preberi še
Kakšna mora biti posoda za plinski štedilnik?

Ker se pri pomivanju litoželezne posode želimo izogniti abrazivnim sredstvom, pa tudi dolgotrajnemu namakanju zasušenih ostankov, si bomo delo precej olajšali, če ponev pomijemo takoj po kuhanju. Na ta način se izognemo madežem rje, ki bi posodi skrajšali življenjsko dobo. Prav tako iz enakega razloga litoželezne posode nikoli ne pomivamo v stroju. Prekomerna količina vode in močnega detergenta bo namreč sčasoma s površine sprala zaščitno plast in posoda bo začela rjaveti. 

Litoželezna posoda ima to lastnost, da z več uporabe postane tudi bolj kakovostna

Morda nekoliko nenavadno, a dejstvo je, da ima litoželezna posoda ob pravilnem čiščenju in s pogosto uporabo praktično neomejeno življenjsko dobo. Še več, bolj kot jo uporabljamo, boljša bo postala. Razlog je v zaščitnem premazu, ki se samodejno ustvarja ob vsaki uporabi. 

Na posodi se med kuhanjem ustvarja zaščitni sloj, ki podaljšuje njeno življenjsko dobo.
Na posodi se med kuhanjem ustvarja zaščitni sloj, ki podaljšuje njeno življenjsko dobo. FOTO: Adobe Stock

Za odstranjevanje zasušene rje pripravite pasto iz limone in sode bikarbone

Pasto limoninega soka in sode bikarbone pripravimo tako, da uporabimo eno žlico limoninega soka ter eno skodelico sode bikarbone. Količino prilagodimo velikosti posode. 

Mešanico nanesemo na zarjavela področja in posodo pokrijemo s plastično folijo ali zapremo v plastično vrečko. Pustimo, da pasta deluje vsaj 24 ur, nato pa površino zdrgnemo s krtačo s trdimi ščetinami, da odstranimo zasušeno rjo. Posodo dobro speremo z vročo vodo, popolnoma posušimo in ponovno naoljimo.

Kaj boste potrebovali za čiščenje?

- neabrazivna goba za pomivanje posode

- plastično strgalo

- kuhinjska krpa 

- detergent za pomivanje posode

- papirnate brisače

- rastlinsko olje

- soda bikarbona

- limonin sok

- plastična folija ali plastična vrečka

Za odstranjevanje zasušene rje uporabimo pasto iz limone in sode bikarbone.
Za odstranjevanje zasušene rje uporabimo pasto iz limone in sode bikarbone. FOTO: Adobe Stock
Da bo zažgana posoda spet kot nova ...
Preberi še
Da bo zažgana posoda spet kot nova ...

Kako se lotiti dela?

1. Pustite, da se posoda ohladi

Pred čiščenjem pustimo, da se litoželezna ponev ali lonec nekoliko ohladi. Ob tem velja opozoriti, da vroče posode nikoli ne prelivamo s hladno vodo. Hitra sprememba temperature namreč lahko povzroči, da na posodi nastanejo razpoke ali pa ta celo poči. 

2. Obrišite, dokler je še topla

Dokler je posoda še topla, s suho papirnato brisačo obrišemo morebitne ostanke hrane ali odvečno olje. 

3. Varno odstranite oprijeto hrano in maščobo

Lito železo je material, ki je precej nagnjen k rjavenju, zato ga nikoli ne pustimo v umivalniku, kjer bi se dolgo časa namakal v vodi. Prav tako ne uporabljamo mrežaste gobice, ki lahko poškoduje zaščitno površino. Za čiščenje ostankov hrane raje uporabimo neabrazivno plastično strgalo.  

Če se vam zdi, da je ponev lepljiva ali mastna, na mehko gobico kanite nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode ter zdrgnite površino lonca. 

Litoželezna ponev omogoča kuhanje na nižji temperaturi, pri čemer hrana ostane sočna navznoter in hrustljava navzven.
Litoželezna ponev omogoča kuhanje na nižji temperaturi, pri čemer hrana ostane sočna navznoter in hrustljava navzven. FOTO: Dreamstime

4. Dobro izperite

Notranjost in zunanjost ponve dobro speremo z vročo vodo, da odstranimo morebitne ostanke mila.

5. Obrišite do suhega

Litoželezno posodo takoj osušimo s papirnatimi brisačami ali mehko kuhinjsko krpo. Nikoli ne puščamo, da se lito železo posuši na zraku.

6. Po potrebi notranjost posode namažite z rastlinskim oljem

Če menite, da je treba kuhinjsko posodo ponovno naoljiti, zlasti po pranju z detergentom, to storite pred ponovnim segrevanjem. V notranjost ponve dodajte 1 čajno žličko rastlinskega olja in ga s papirnatimi brisačkami enakomerno razporedite po celotni površini ter počakajte, da se popolnoma vpije. Naoljeno lito železo segrevajte na kuhalni plošči ali v pečici vsaj 30 minut.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698