
Pred čiščenjem preverite, iz katerega materiala je vaš pekač.
Pekači se med seboj razlikujejo predvsem zaradi materiala, iz katerega so izdelani. Najbolj trpežni in vzdržljivi so gotovo aluminijasti. Keramični pekač na drugi strani potrebuje nežnejšo nego kot standardni kovinski ali stekleni. Če želite očistiti pekač, ki je premazan s prevleko proti sprijemanju, bodite še posebej pozorni, da za odstranjevanje zasušenih madežev ne uporabljate abrazivnih čistilnih sredstev in ostrih pripomočkov.
Izogibajte se pomivanju v pomivalnem stroju.
Čeprav je jasno, da je ročno pomivanje zamudnejše, pa vaših pladnjev nikoli ne dajajte v pomivalni stroj. Ročno pomivanje bo pripomoglo k podaljšanju življenjske dobe vaših pekačev, ne glede na to, ali so aluminijasti, teflonski ali kovinski. Uporaba pomivalnega stroja ni priporočljiva, saj lahko zaradi močnega detergenta v kombinaciji z vročo vodo pride do razbarvanja. V kolikor to storite enkrat, poškodbe ne bodo vplivale na uporabnost, vendar pa na ta način pekači na dolgi rok ne bodo več primerni za uporabo.

Peki papir vas lahko reši dolgotrajnega drgnjenja pekača.
Za lažje čiščenje je priporočljivo, da pekač pred uporabo vedno namažete z maslom ali oljem ali, še bolje, obložite s peki papirjem.
Nikoli ne režite po pladnju.
Noži in drugi pripomočki z ostrimi robovi bodo poškodovali vaš pekač, še posebej pa bodite previdni pri pekačih z zaščitnim slojem proti sprijemanju. Namesto kovinske žlice raje izberite leseno, silikonsko ali plastično lopatko. Prav tako se izogibajte rezanju peciva neposredno v ponvi.

Vročega pekača nikoli ne prelivajte s hladno vodo.
Da se izognete toplotnemu šoku, ki lahko poškoduje vaš pekač, ga po peki pustite, da se popolnoma ohladi. Šele nato ga lahko sperete pod tekočo vodo in očistite. Čeprav večina kakovostnih pekačev dandanes lahko prenese ekstremna temperaturna nihanja, lahko nenadne spremembe vseeno skrajšajo njihovo življenjsko dobo.
Soda bikarbona, vroča voda in detergent za pomivanje posode vas lahko rešijo.
Če si želite delo olajšati, vam pri tem lahko pomaga soda bikarbona. Za trdovratnejše madeže pladenj za nekaj ur namočite v vročo vodo, ki ste ji dodali žlico sode bikarbone in nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Po tem času boste z neabrazivno gobico zlahka očistili morebitne oprijete koščke hrane ali madeže.

Pripravite pasto iz sode bikarbone.
Pasta iz sode bikarbone je nadvse učinkovito sredstvo za čiščenje kuhinjskih pladnjev. Kos je še tako trdovratnim madežem, kar je najboljše, pa je, da jo lahko izdelate sami doma in je tako povsem neškodljiva. Vsebuje le dve naravni sestavini, in to sta soda bikarbona in voda. Zmešajte ju v gladko pasto, z mehko gobico vdrgnite na madeže in sperite s toplo vodo. Po potrebi postopek ponovite večkrat.
Kombinacija sode bikarbone in kisa dela čudeže.
Druga možnost, ki je prav tako učinkovita proti sprijetim ali mastnim madežem, pa je kombinacija sode bikarbone in kisa. Pekač za piškote potresite z dvema žlicama sode bikarbone in eno skodelico kisa, nato pa pustite stati 30 minut. Nato pekač očistite kot običajno z detergentom in vročo vodo.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV