Zakaj avokado porjavi?
Če ste ljubitelji avokada, potem veste, da ta, če ga pustite na zraku, zelo hitro oksidira in postane ne preveč lepe rjave barve. Medtem ko se okus rahlo rjavega avokada ne razlikuje veliko od ravnokar olupljenega in sveže narezanega, pa vseeno ne želimo postreči na pogled ne preveč mikavne guacamole pomake ali postanih avokadovih rezin. Medtem ko se lahko tej težavi pri jabolkih in krompirju izognemo tako, da narezane kose potopimo v vodo, za avokado to ne bo dobra rešitev. Vseeno pa obstaja nekaj načinov za upočasnitev procesa oksidacije tega zelenega sadeža.
Miti za konzerviranje avokada, ki ne držijo.
Internet je poln idej za shranjevanje avokada, ki v resnici ne delujejo. Nekateri med drugim priporočajo, da kose avokada pokapljate z olivnim oljem, v guacamole potopite koščico avokada ali da ga blanširate v vreli vodi. Na žalost nobeden izmed teh postopkov ne bo preprečil oksidacije vašega avokada.
Kako shraniti neolupljeno polovičko
Avokado prerežite na polovico in olupite samo tisto polovičko, ki jo boste porabili. Preostali del pustite v lupini, ohranite pa tudi koščico. Koža in koščica preprečujeta dostop kisika do mesa avokada, s čimer boste omejili površino, izpostavljeno zraku. Da bi ohranili tudi preostanek, celoten avokado zavijte v plastično folijo. Tako shranjenega porabite v dveh dneh.
Shranite ga poleg čebule
Polovico avokada lahko shranite v neprodušno zaprto posodo skupaj z narezano čebulo in jo postavite v hladilnik. Hlapi iz čebule namreč upočasnijo proces porjavitve in tako bo vaš avokado ostal zelen vsaj še dva dni. Slaba stran tovrstnega načina je, da se avokado lahko navzame okusa čebule.
Že pripravljen guacamole ali namaz iz avokada
Tudi če ste avokado že izdolbli ali iz njega naredili guacamole, ga nikar ne mečite v smeti. Pretlačen avokado z žlico preložite v posodo, najbolje stekleno. Potem, namesto da posodo pokrijete s pokrovom, neposredno na avokado položite kos plastične folije in se prepričajte, da ni zračnih mehurčkov. Če želite rok uporabnosti še nekoliko podaljšati, po vrhu pokapajte nekaj kapljic limoninega ali limetinega soka.
Dolgoročno shranjevanje avokada
Če želite že narezanemu avokadu podaljšati svežino za več kot le nekaj dni, potem ga lahko vložite na podoben način kot kisle kumarice. Okisanega avokada pri nas v shrambah ne najdemo najbolj pogosto, vendar se ta odlično obnese kot dodatek v sendvičih ali pa kot samostojen prigrizek. Druga možnost pa je, da narezan avokado zamrznete.
Kako shraniti cel avokado?
Avokado bo najbolje dozorel, če ga pustite na pultu na sobni temperaturi. Če želite pospešiti proces zorenja, ga shranite v papirnati vrečki skupaj z jabolkom, vendar bodite v tem primeru pozorni, da ujamete ravno pravi čas zrelosti.
Za cel avokado, ki ga še ne boste pojedli, je najboljše mesto za shranjevanje hladilnik, saj ta upočasni proces zorenja. V hladilniku hranite le popolnoma zrel avokado. Če nezrel sadež shranite v hladilniku, bo sicer sčasoma dozorel, vendar zagotovo ne bo tako okusen. Na hladnem avokado zdrži približno dva tedna, odvisno od zrelosti.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV