Dominvrt.si
Avokado vsebuje veliko nenasičenih maščob.

Na tak način nikoli ne shranjujte avokada

L.M.
11. 06. 2024 05.00
0

Avokado je oksuen in hranljiv sadež, a kaj ko je tako zelo občutljiv. V nekem trenutku se zdi, da je še povsem nezrel, ko ga pogledamo naslednjič pa je že povsem rjav. Še toliko večji problem je shranjevanje že prerezanega ali olupljenega avokda. Slaba obstojnost tega sadeža je draga, saj se pogosto zgodi, da ga moramo zavreči. Toda obstaja en način, ki naj bi rešil to težavo.

Nekateri uporabniki na TikToku predlagajo, da ga, če želite za dlje časa ohraniti njegovo svežino, potopite v vodo in shranite v zaprti posodi v hladilniku. Gre za precej enostavno rešitev, ki lahko reši pogosto težavo ljubiteljev avokada. 

Avokado je zelo občutljiv sadež.
Avokado je zelo občutljiv sadež. FOTO: Adobe Stock

Pojavljajo se številni posnetki iz katerih je razvidno, da avokado, če ga pustimo namočenega v vodo, denajsko ne porjavi, kot se to zgodi sicer precej hitro, ko zeleno meso pride v stik s kisikom. Ne le, da ta ne porjavi, poleg barve ohrani tudi svojo čvrsto strukturo in okus. 

Čeprav trik deluje, obstajajo določeni zadržki

Čeprav se metoda shranjevanja avokada v vodi izkaže kot zelo učinkovita, pa se s strani strokovnjakov pojavljajo opozorila o tveganju uživanja sadeža, ki smo ga namakali v posodi z vodo. 

Tiskovni predstavnik ameriške agencije za varno hrano je povedal, da ta metoda ni priporočljiva, saj lahko pride do okužbe z bakterijami in drugimi škodljivimi mikroorganizmi. Glavna skrb je ta, da bi se lahko kakršni koli patogeni kot so denimo Salmonela, Listeria in drugi, ki morda prebivajo na površini avokada, v vodi potencialno razmnožili. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi če ste obrisali površino avokada ali ga sprali s sladko vodo, je škoda že storjena. Poleg tega so raziskave, ki so jih izvedli znanstveniki, pokazale, da ima 'Listeria monocytogenes' potencial, da se infiltrira in naseli v mesu avokada, ko je ta do 15 dni potopljen v posodo z vodo. V tem primeru niti površinsko čiščenje lupine avokada pred rezanjem ne more odstraniti bakterij. 

Za razliko od avokada se nekatere druge vrste zelenjave, kot so korenje, zelena in šparglji, dobro obnesejo potopljeni v vodo in tako dejansko imajo daljši rok trajanja, a avokado žal ni med njimi.

Varen način za shranjevanje avokada

Če iščete varen način za shranjevanje, pri katerem notranjost avokada ne bo oksidirala, poskusite njegovo meso pokapati z malo limetinega ali limoninega soka ter ga shranite v nepredušno zaprti posodi. Kislost bo zmotila proizvodnjo encima, ki obarva sadež rjavo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Kako shranjujemo avokado?
Preberi še
Kako shranjujemo avokado?
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 854