Čeprav je mamljivo jesti sveže izdelke naravnost iz vrečke z živili, tega nikar ne počnite. Sadje in zelenjavo, ki ste ju vzeli s trgovske police, je namreč pred vami prijelo že veliko rok – da ne govorimo o pesticidih, ki jih je uporabil proizvajalec za boljšo obstojnost. Preberite, kako oprati kupljeno sadje in zelenjavo, da bosta zares varna za uživanje.
Sadja ali zelenjave v trgovini se je, preden je prišla v vaš voziček, dotaknilo že precej ljudi, zaradi česar se je na njej znašlo polno bakterij in drugih mikroorganizmov, predhodno pa tudi kemičnih snovi, ki ji podaljšujejo svežino.
Spiranje pod tekočo vodo zato navadno ni dovolj. Da bi odstranili pesticide in bakterije, ki so jih drugi kupci prenesli na hrano, potrebujete bolj učinkovito sredstvo, ki ga pripravite kar sami doma.
Primerno je za večino sadja in zelenjave, izjema je le listnata zelenjava, ki jo vedno operite ločeno. Priporočljivo je, da to storit tik pred zaužitjem, saj lahko vlažna sadje in zelenjava v hladilniku hitro začneta plesneti.
Kaj boste potrebovali?
- stekleničko z razpršilom,
- cedilo,
- destiliran beli kis,
- limonin sok,
- nežno čistilno krtačo,
- papirnate brisače.
Pripravite raztopino: Za čiščenje večine sadja in zelenjave zmešajte eno skodelico kisa in štiri skodelice vode ter mešanico nalijte v stekleničko z razpršilom. Dodajte žlico limoninega soka in dobro pretresite.
Poškropite: Sadje ali zelenjavo položite v cedilo ter postavite v kuhinjsko korito. Izdatno ga popršite z mešanico in pustite stati štiri do sedem minut.
Sperite pod tekočo vodo: Mešanico temeljito sperite s hladno vodo, pri čemer lahko na manj občutljivih pridelkih uporabite tudi čisto krtačo.
Osušite: Vsak kos obrišite in osušite s papirnato brisačo.
Kaj potrebujete za pranje listnate zelenjave?
- stekleno ali kovinsko posodo,
- destiliran beli kis,
- sol,
- cedilo za solato,
- papirnate brisače.
Pripravite raztopino: Zelenjavo položite v čisto stekleno ali kovinsko posodo. Vanjo nalijte eno skodelico kisa in štiri skodelice vode, nato dodajte žlico soli.
Liste namočite: Zelenje pustite v raztopini vsaj štiri do šest minut, nato tekočino odlijte.
Sperite: Listnato zelenjavo temeljito sperite pod hladno tekočo vodo.
Osušite: Zelenje osušite s papirnatimi brisačami.