Se vam pogosto zgodi, da se solata, fižol, korenje in druga zelenjava v vašem hladilniku pokvarijo, še preden jih uspete porabiti? Poln predal zelenjave, ki je bila še dan ali dva nazaj sočna, hrustljava in polna vitaminov, sedaj pa je uvela in nič kaj privlačna na pogled, nam lahko pošteno pokvari dan. Na srečo pa ni nobene potrebe, da takšno zelenjavo in sadje takoj zavržete.
Četudi nakupovanje hrane skrbno načrtujete, se vam gotovo občasno zgodi, da kakšnega živila ne uspete porabiti. Sploh ko govorimo o hitro pokvarljivi hrani, kot so doma pridelani sadje, zelenjava in sveža zelišča. Dobra novica je, da je nekatere vrste zelenjave dejansko mogoče oživiti.
Odrežite vse dele, ki niso več primerni za uživanje
Odrežite vse, kar je preveč ovenelo, rjavo ali celo gnilo. Morda boste morali odstraniti kakšen vrhnji list solate, morda pa se pod njim skrivajo še užitni deli. Pustite samo tiste dele, za katere menite, da bodo še uporabni.
V posodo nalijte ledeno vodo in vanjo potopite solato ali drugo listnato zelenjavo
Solato, zeleno, špinačo in drugo listnato zelenjavo lahko oživite tako, da jo potopite v ledeno mrzlo vodo. Nato posodo z zelenjavo postavite v hladilnik za približno pol ure in pustite, da se namaka vsaj pol ure. Nekateri pridelki, kot je korenasta zelenjava, bodo najverjetneje potrebovali še malo dlje.
Z zelenjavo in zelišči s stebli ravnajte kot s šopkom rož: postavite jih v visok kozarec, ki ste ga prav tako napolnili z ledeno vodo, ter pustite, da se namakajo. Priporočljivo je, da nekaj milimetrov stebla spodaj odrežete, saj boste na ta način odprli celice in voda bo lažje prodrla skozi rastlino.
Osušite zelenjavo
Zelenjavo, ki ste jo namakali, vzemite iz vode, po potrebi splaknite pod tekočo vodo in nato temeljito osušite s čisto kuhinjsko krpo. Voda je gojišče bakterij in če je ne boste zelo dobro osušili, tvegate, da vam bo zelenjava hitro zgnila.
Zelenjavo porabite v čim krajšem možnem času
Večino izdelkov lahko uporabite tako, kot ste načrtovali. Solata, zelena ali druga listnata zelenjava se je morda napila vode in je nekoliko bolj vodena, vendar bo še vedno povsem okusna, če jo pokuhate ali pojeste surovo v dnevu ali dveh. Četudi bo voda izhlapela, naj vas to ne skrbi, saj bodo vsa hranila in okus tudi na ta način ostali v zelenjavi.
Kako deluje?
Voda je bistvena za rast in svežino zelenjave. Večina zelenjave v osnovi vsebuje več kot 80 odstotkov vode. Ko jo utrgamo, ta iz nje počasi začne izhlapevati in tako začnejo celice odmirati. Če želimo rastlino ponovno obuditi, moramo torej nadomestiti izgubljeno vodo.
Katero zelenjavo je mogoče oživiti s to tehniko?
Z zgoraj opisano tehniko lahko oživite korenasto zelenjavo, kot so korenje, pesa in krompir. Poleg tega pa je ta način primeren še za listnato zelenjavo, kamor štejemo špinačo, blitvo, ohrovt in celo zelišča. Prav tako se bodo v ledeni vodi dobro obnesli šparglji in brokoli.
Bučk, buč in paradižnikov raje ne namakajte v hladni vodi, saj obstaja večja verjetnost, da bodo prej zgnili, kot pa da bi jih oživili.
V katerih primerih tehnika ne bo delovala?
Če je vaša hrana na meji gnitja ali je celo že zares začela gniti, ji najverjetneje ni pomoči. Manjše gnile dele lahko morda poskusite odstraniti, medtem ko morate plesnive izdelke čimprej zavreči v celoti. Prav tako naj romajo v smetnjak ali še bolje na kompost pridelki, ki so razbarvani ali prekriti s temnimi lisami.
Kako shraniti zelenjavo, da bo čim bolj sveža in hrustljava
Nepravilno shranjevanje vodi do ovenele zelenjave, kar ni prijazno niti do okolja niti do vaše denarnice. Prav grozljiv je podatek, da Američani vsak dan zavržejo več kot 150.000 ton hrane s pretečenim rokom uporabe in velik del teh odpadkov je sestavljen ravno iz svežega sadja in zelenjave.
Če zelenjavo pravilno shranite takoj, ko jo prinesete domov ali ko jo naberete na svojem vrtu, je manj verjetno, da boste sploh potrebovali oživitvene tehnike.
Liste listnate zelenjave in solate zavijte v mokro brisačo in jo položite v plastično vrečko. Brisače bodo odvajale vlago in preprečile hitro propadanje.
Novejši hladilniki imajo pogosto poseben predal, namenjen shranjevanju svežega sadja in zelenjave. Ta omogoča, da nadzorujemo stopnjo vlažnosti in tako zelenjavo dlje časa ohranimo sočno in hrustljavo.