Banane so priljubljeno sadje, polno kalija in drugih koristnih snovi. Toda ko se enkrat obarvajo rjavo, se marsikomu zdi, da niso več užitne. Čeprav to povsem ne drži, pa imamo za vas preprost trik, kako preprečiti, da bi prehitro dozorele.
Banane lahko na pultu zdržijo okoli tri do sedem dni, odvisno od njihove zrelosti ob nakupu, pa tudi od temperature v prostoru in nekaterih drugih dejavnikov. Tako kot pri drugih vrstah sadja tudi bananam rok lahko podaljšata hlajenje in zamrzovanje. Pazite še, da sadja ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi. Obstaja pa še en zanimiv trik.
Peclje banan ovijte s plastično folijo
Če želite bananam podaljšati svežino in preprečiti, da bi te prehitro postale rjave, rjavi del stebla bananinega šopa zavijte v plastiko. Pri tem lahko uporabite plastično vrečko, folijo ali karkoli podobnega.
Kako deluje ta metoda?
Banane, ki jih s peclji, ovitimi v plastiko, shranimo na kuhinjskem pultu, bodo dlje časa ostale rumene, razlog pa se skriva v etilenu. Ta plin se namreč sprošča ravno iz olesenelih stebel, če to preprečimo, pa posledično upočasnimo zorenje. Pomembno je, da šopa banan ne ločujemo, ampak skupaj zavijemo celoten pecelj. Nato sledi še en pomemben korak.
Banane obesite na kavelj
Druga zanesljiva metoda, ki jo je priporočljivo uporabiti skupaj z zgoraj opisano, je, obešanje banan na kavelj ali na vrvico. Le-to prepreči nastanek fizičnih poškodb na sadju – ki pospešujejo gnitje in spodbudi enakorerno zorenje. Šop banan na pultu ali v skledi bo namreč veliko prej dozorel, banane pa bodo po samo nekaj dneh že začele postajati rjave.
Če jih zavijemo v folijo in obesimo, pa se bodo zagotovo obdržale dlje. Četudi se na lupini ustvari kakšen rjav madež, bodo znotraj še vedno bledo rumene vsaj še dva tedna.