Česen je izjemno zdrav, hkrati pa jed naredi polnejšo ter bolj okusno in če ste ga letos na svojem vrtu pridelali dovolj tudi za ozimnico, je sedaj čas, da poskrbite za ustrezno shranjevanje. Celi, neolupljeni stroki česna lahko ob pravilnem shranjevanju zdržijo tudi do pol leta.
Nikoli v hladilniku
Česen vedno hranite na sobni temperaturi, v suhem in temnem prostoru. Daljšemu shranjevanju v hladilniku se izogibajte, saj česen v hladnem in vlažnem okolju lahko hitro vzklije in postane grenak. Olupljene stroke česna porabite v enem tednu, če jih hranite v hladilniku.
Kam z večjo količino česna?
Če ste pridelali večjo količino česna, je priporočljivo, da ga shranite v večjo kartonsko škatlo, ki jo obložite s časopisnim papirjem, dobro zaprete in pospravite v klet, garažo ali drug suh prostor. Nekaj strokov pa prihranite in položite v škatlo za jajca. Tako bo česen ostal svež precej dolgo, po drugi strani pa boste manjšo količino imeli vedno pri roki, ko ga boste potrebovali.
Shranjevanje v škatli za jajca
Shranjevanje česna v škatli za jajca pri sobni temperaturi je preprosta, a učinkovita metoda. Škatla za jajca namreč omogoča pravilno kroženje zraka, kar je bistveno za ohranjanje svežine česna in preprečevanje rasti plesni. Če česen hranite na hladnem in suhem mestu, mu lahko na ta način znatno podaljšate rok trajanja. Glavice česna preprosto položite v škatlo za jajca, ki jo shranite v kleti ali shrambi, kuhinjski omarici ali pa kar na pultu. Poskrbite le, da bo česen zaščiten pred neposredno sončno svetlobo in vlago.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV