Naši predniki pri čiščenju doma niso imeli na voljo najrazličnejših čistil tako kot danes, zato so bili primorani rešitve najti v svoji okolici. Lonce so denimo čistili s pepelom, perilo so prali z domačim milom iz svinjske masti in govejega loja, poseben trik pa so imeli tudi za čiščenje oken.
V 19. stoletju čistila za okno seveda ni bilo mogoče kupiti v trgovini. Zato so se gospodinje domislile in nato tudi v praksi v ta namen dejansko uporabljale vodo, v kateri se je kuhal fižol.
Čeprav se sliši precej nenavadno in nekoliko kontraproduktivno, obstaja zelo dober razlog, zakaj je voda, ki nam ostane po kuhanju fižola dobra rešitev, kadar zmanjka čistila.
Zakaj je fižolova voda dobro čistilo za okna?
Za razliko od naših babic fižolovo vodo danes večina ljudi zavrže kljub temu, da ta vsebuje snovi, ki odlično odstranijo nečistoče s stekla. Fižol je med drugim poln pektina in beljakovin, ki zmanjšuje površinsko napetost, kar je pravzaprav tudi namen čistil, ki jih najdemo na trgovskih policah.
Ko je fižol kuhan, vodo samo precedimo skozi fino cedilo, da odstranimo lupine, ki so morebiti ostale v vodi. To tekočino prelijemo v razpršilko ter nekoliko razredčimo s toplo vodo.
S fižolovo vodo popršimo okna ter zdrgnemo z bombažno krpo. Nato jih s čisto, mokro krpo obrišemo še enkrat. Okna bodo tako zasijala brez kapljice čistila.
Namesto fižola tudi krompir
Na podoben način deluje tudi krompir. Tudi ta priljubljen pridelek namreč vsebuje beljakovine, čeprav manj kot fižol. Če želimo namesto fižola torej za čiščenje oken in drugih steklenih površin uporabiti krompir, le-tega samo prerežemo na pol in podrgnemo po celotni površini. Nato še pobrišemo s čisto mokro krpo kot običajno, ko želimo odstraniti čistilo.
Povzeto po: glossy.espreso.co.rs/
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV