Dominvrt.si
Vrela voda

Trik, ki prepreči, da bi voda med kuhanjem testenin ušla čez rob lonca

L.M.
09. 06. 2024 05.00
0

Internet je poln raznih trikov, ki nam olajšajo gospodinjska opravila in nas rešujejo iz slabih situacij. Gotovo poznate tisto neprijetno, ko kuhate testenine in morate vodo ves čas nadzorovati, sicer bi zagotovo ušla čez rob. No, ko boste prebrali tole, se vam to ne bo zgodilo nikoli več.

Verjetno vam je poznana situacija, da ste med kuhanjem riža, testenin ali njokov za hip odvrnili pogled od lonca, polnega vode. Morda ste želeli pospraviti kuhinjo ali ste pripravljali omako, vrela voda pa se je, še preden ste uspeli zmanjšati ogenj, že razlila po štedilniku in pultu ter tako poskrbela za dodatno čiščenje. 

Med kuhanjem testenin se pogosto zgodi, da voda uide čez rob lonca.
Med kuhanjem testenin se pogosto zgodi, da voda uide čez rob lonca. FOTO: Adobe Stock

Kateri način je najbolj učinkovit?

Obstaja več načinov, kako preprečiti, da bi voda ušla čez rob lonca. Med drugim tudi ta, pri katerem kuhalnico položimo preko lonca nad vodno kopel. A čeprav deluje, je slaba stran metode s kuhalnico ta, da zaradi vodne pare postane zelo vroča in se kaj hitro lahko opečemo. Poleg tega, dokler se ne ohladi, seveda ni uporabna za mešanje. 

Nekateri se poslužujejo tudi trika z ledeno kocko – v vrelo vodo, ki kipi čez rob, vržemo kocko ledu. Vrenje se bo tudi v tem primeru takoj umirilo, vendar pa bomo s tem ohladili vodo, česar pri kuhanju seveda ne želimo. 

Namesto kuhalnice uporabite majhen košček masla

Obstaja še en trik, ki rešuje enako težavo in ga uporabniki družbenih omrežij izpostavljajo kot najboljšega. Za uspešno preventivo pred razlito vodo boste potrebovali le košček masla.

1. Na močan ogenj postavite lonec z vodo.

2. Na konico vilic napičite košček masla.

3. Takoj ko voda začne vreti, vrhnji rob lonca po notranji strani namažite z maslom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Maslo bo zaustavilo vodo, da bi ušla čez rob

Morda se sprašujete, kako lahko maslo prepreči vodi, da bi se prelila čez lonec. Razlaga je preprosta. Voda in maščoba se nikakor ne razumeta. Maslo je namreč v več kot 80 odstotkih sestavljeno iz mlečne maščobe, ki se z vodo ne meša, ampak vedno ostane na površini. Da bi preprečili iztekanje vode iz lonca, je zato dovolj, da rob namažete z maslom.

Čeprav uporabniki družbenih omrežij ta trik izpostavljajo kot revolucionarno odkritje, v resnici ni nov.

Davnega leta 1923 je nasvet predlagal newyorški kuhar, ko je pojasnil, kako lahko z maščobo pomirimo 'nemirno vodo' v loncu. Če pri roki nimamo masla, bo enak namen doseglo tudi olje ali katera koli druga maščoba.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698