Celo na najboljših krožnikih se po določenem času začnejo kazati sledi obrabe. Vendar ne obupajte! Presenetljivo preprosto je svojemu jedilnemu servisu znova povrniti sijaj in brezhiben videz.
Sestavina, s katero so lahko vaši krožniki zopet videti kot novi
Govorimo o vinskem kamnu! Ta se sicer navadno dodaja pecivu za večjo rahlost ali pa beljakom, če želimo iz njih narediti puhast sneg. Kuharji ga uporabljajo tudi pri delu s sladkorjem, saj preprečuje nastajanje kristalov. Vendar pa se njegova uporabnost v kuhinji s tem še ne konča. V nadaljevanju preberite, kako vam lahko koristi pri čiščenju oz. vzdrževanju krožnikov.
Kaj sploh je vinski kamen?
Toda kaj sploh je vinski kamen, se sprašujete? V osnovi gre pravzaprav za stranski produkt, ki nastane v sodih pri zorenju vina, potem ko je vino fermentiralo. V procesu se nato prečisti in dobimo bel prašek, ki spominja na pecilni prašek za peko. Tudi po funkciji sta si ti dve snovi precej podobni.
Citronska kislina v vinskem kamnu pa je tista, zaradi katere je ta beli prašek odlično čistilno sredstvo za popraskano posodo.
Kaj potrebujete za 'popravilo' spraskanih jedilnih krožnikov?
- Vinski kamen
- Vodo
- Kuhinjsko gobico
- Čisto krpo za brisanje posode
Postopek je povsem enostaven in vam ne bo vzel več kot nekaj minut.
Za začetek se prepričajte, da so krožniki čisti in suhi. Iz vode in vinskega kamna zmešajte gosto pasto in jo nanesite na obrabljene dele. Pri tem ne pretiravajte, ampak jo raje nanašajte sproti, če ugotovite, da je to potrebno.
S prsti ali z mehko gobico za pomivanje posode jo nežno vtrite v odrgnine, dokler ne izginejo.
Ko se vam zdi, da je učinek vinskega kamna zadosten, sledi še zadnji korak, v katerem morate krožnik le še sprati z vodo ter s krpo obrisati do suhega.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV