Dominvrt.si
Stran z največjimi luknjicami je namenjena poltrdemu siru, korenju, jabolkam, zelju ...

Veste, čemu služi ta stran strgalnika?

L.M.
12. 02. 2024 12.00
6

Le kdo ne pozna najbolj klasične oblike strgalnika ali 'ribežna', kot mu pravimo po domače? Ste se kdaj spraševali, čemu so namenjene različne oblike rezal in strgal na tem ne tako zelo sofisticiranem kuhinjskem pripomočku? Kljub njegovi izjemno razširjeni uporabi v preteklosti in še danes marsikdo sploh ne pomisli, čemu služi vsaka izmed stranic. Navadno so v uporabi le trije njegovi deli. Pa vi, veste čemu služi stranica z majhnimi luknjicami in ostrimi robovi, obrnjenimi navzven?

Obstaja kar nekaj kuhinjskih pripomočkov, ki nam olajšajo življenje, med njimi je tudi klasično strgalo, ki ga kljub skokovitemu tehnološkemu napredku v zadnjem času v resnici še noben električni pripomoček ni uspel izpodriniti. 

Stran z največjimi luknjicami je namenjena poltrdemu siru, korenju, jabolkam, zelju ...
Stran z največjimi luknjicami je namenjena poltrdemu siru, korenju, jabolkam, zelju ... FOTO: Adobe Stock

Lahko bi rekli, da gre za štiri v enem. Stran z eno daljšo režo se uporablja za rezanje ali ribanje na rezine. Stran z največjimi luknjicami, ki jo večina izmed nas najpogosteje uporablja, je namenjena poltrdemu siru, korenju, jabolkam ali zelju. Manjše luknjice imajo enak namen, le da dobimo ven manjše trakce sira, zelenjave, sadja ali česar koli že.  

Najpogosteje pri pripravi hrane uporabljamo te tri stranice, le malo kdo pa se je že vprašal, kakšen je namen strgalnika z majhnimi luknjicami in ostrimi robovi.  

Na srečo vseh radovednih so izkušeni kuharji razkrili skrivnost  

Eden od kuharjev je razkril, da se to strgalo odlično obnese pri ribanju parmezana ali lupine citrusov, kot so limona, pomaranča ali limeta. Medtem ko je drugi dejal, da sam na ta način nariba trdi sir, česen, muškatni orešček in ingver, v primeru, da želi iz njih narediti pasto.  

MarthaStewart, ameriška zvezdnica, ki je med drugim poznana tudi po svojih kuharskih oddajah, meni, da so manjše luknjice na strgalu zasnovane za ribanje na drobno – vse od čokolade do sira, zelenjave in drugega.  

Veste, čemu je namenjena ta dodatna odprtina?
Preberi še
Veste, čemu je namenjena ta dodatna odprtina?
Najpogosteje pri pripravi hrane uporabljamo tri stranice strgalnika.
Najpogosteje pri pripravi hrane uporabljamo tri stranice strgalnika. FOTO: Adobe Stock
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698