Če bi radi spodbudili rast nedavno presajenih rastlin, potem ob sajenju v prst zakopljite eno celo jajce. Gre za nenavaden trik, ki pa se je izkazal za zelo učinkovitega, saj jajce pospeši proces mineralizacije organskih hranil za rast in razvoj rastline.
Vsi izkušenih vrtnarji dobro vedo, da rastline za rast in razvoj potrebujejo dodatek različnih gnojil, obstaja pa tudi ena sestavina, ki se skriva v v vsaki domači shrambi in naj bi delovala zelo spodbudno na rastline. To je jajce.
Jajca so močan vir kalcija, fosforja, kalija in dušika – sestavin, ki jih rastline potrebujejo za zdravo in močno rast. Ko zakopljete celo jajce v sadilno jamo, traja nekaj časa, da se to razgradi in začne delovati kot gnojilo s počasnim sproščanjem, ki se izpira v zemljo in tako koristi rasti rastlin. Cela jajca okrepijo sistem poganjkov rastline, zagotavljajo odpornost proti škodljivcem in zmanjšujejo tveganje končnega gnitja cvetov.
Ta trik se najbolje obnese pri zelenjavi, kot so jajčevci, brokoli, špinača, zelje, paradižnik, paprika, cvetača in ohrovt. Podobno ga lahko uporabite tudi za cvetoče rastline, kot so vrtnice, azaleje, hortenzije in ognjiči.
Kako dodati jajce?
Na dno lonca dodajte najprej plast mešanice za rastline v loncih, nato na zemljo položite celo jajce, pokrijte z drugo plastjo zemlje in posadite rastlino. Jajce se bo počasi razgradilo samo od sebe in privabilo talne mikroorganizme, kar bo povečalo koristno mikrobno aktivnost v tleh. Vse to bo močno pospešilo proces mineralizacije organskih hranil za rast in razvoj rastline.
Zunanja kalcijeva lupina jajca pa bo zagotovila vsebnost kalcijevega karbonata v rastnem mediju, kar bo pomagalo okrepiti celične stene rastlin.
Kaj morate vedeti ob uporabi jajca?
Paziti morate, da jajce zakopljete dovolj globoko v lonec, saj lahko sicer med razpadanjem oddaja neprijeten vonj, ki bo k rastlini privabil glodavce. Bodite pozorni na škodljivce, saj lahko dodajanje surovih jajc povzroči težave s plesnijo v tleh. Obenem pa se prepričajte , da zemlja ni onesnažena in da bo koreninam pomagala črpati kar največ hranilnih snovi, ki jih sprosti jajce.