Na trgovskih policah najdemo najrazličnejše vrste gobic. Enkrat želimo bolj abrazivno za odstranjevanje trdovratnih zasušenih ostankov, drugič takšno, ki ne bo poškodovala naše občutljive ponve in tako naprej. Toda večina ljudi se ne zaveda, da nam barva gobice lahko pomaga najti točno tisto, ki jo potrebujemo.
Kuhinjske gobice so različno obarvane z razlogom.
Čeprav tega najverjetneje niste vedeli, barva gobic ni naključna, temveč ustreza specifični potrebi - preprečiti navzkrižno kontaminacijo in zagotoviti učinkovitejše čiščenje. To je pomembno iz več razlogov.
Prvič, ker lahko tako preprečimo širjenje patogenov iz enega območja na drugega. Gobice, s katerimi pomivamo denimo desko na kateri smo rezali surovo meso, ne smemo uporabljati za čiščenje drugih površin.
Poleg tega pa obstaja še en razlog, ki je povezan s samimi lastnostmi gobice.
Kaj pomeni posamezna barva gobice?
Kuhinjske gobice so različnih barv zaradi svojih bolj ali manj abrazivnih lastnosti in so namenjene čiščenju različni madežev in materialov.
Rdeča, oranžna in rožnata gobica: te so najbolj abrazivne in primerne za odstranjevanje najtrdovratnejše umazanije iz loncev in ponev.
Zelene gobice: so srednje abrazivne in idealne za pomivanje posode in pribora.
Rumene gobice: so manj abrazivne in primerne za čiščenje bolj občutljivih površin, kot so porcelan, teflonske ponve in občutljivi krožniki.
Modre gobice: so najmanj abrazivne in se uporabljajo za čiščenje zelo občutljivih površin, kot sta steklo ali nerjaveče jeklo
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV