Dominvrt.si
Hrana

Kako pravilno zamrzniti živila?

S.C.
02. 07. 2021 05.45
1

V tem času nas naš vrt že razveseljuje s pridelki, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

Sedaj, ko sta naš zelenjavni vrt in sadovnjak polna sveže zelenjave in sadja, je idealen čas, da napolnimo zamrzovalnik, da bomo tudi pozimi lahko uživali okusne pridelke z lastnega vrta. Res je, da je tako zelenjavo kot sadje najbolje uživati sveže, a če imamo pridelka preveč, ne bo čisto nič narobe, če ga zamrznemo, celo bolje kot če ga pustimo nekaj dni v hladilniku. A preden se lotimo pakiranja zelenjave in sadja za v zamrzovalnik, je potrebno vedeti nekaj stvari:
Pozor: ponovno zamrzovanje hrane ni priporočljivo tako z vidika varnosti kot z vidika kvalitete!

- Načeloma lahko zamrznemo ves pridelek, razen nekaterih živil, ki izgubijo kakovost. Mednje sodijo kumare in paradižnik.

- Najbolje je, da tako zelenjavo kot sadje zamrznemo takoj po obiranju, ko ima največ vitaminov. Kot primer lahko omenimo, da sveža špinača v samo dveh dneh lahko izgubi tudi 77 odstotkov vitamina C.

Sadje lahko zamrznemo tudi v plastičnih posodah, čeprav nekateri pravijo, da so vrečke boljše, saj iz njih lahko iztisnemo ves zrak.
Sadje lahko zamrznemo tudi v plastičnih posodah, čeprav nekateri pravijo, da so vrečke boljše, saj iz njih lahko iztisnemo ves zrak. FOTO: Profimedia

- Sadje pred zamrzovanjem naj ne bo preveč zrelo ali celo nagnito.

- Zamrzovanje je zelo varen način shranjevanja, saj se bakterije na hrani ne morejo množiti.

- Temperatura v zamrzovalniku mora biti nastavljena na -18 stopinj ali manj, saj boste le tako popolnoma preprečili naraven proces razpadanja živil.

- Če boste živila shranjevali pravilno, bodo ohranila veliko količino vitaminov in mineralov, prav tako pa tudi čvrstost in okus.

Kako zamrzovati?

Sadje

Različne vrste sadja in zelenjave na zamrzovanje pripravimo različno. Manjše sadeže, na primer jagode, breskve in slive, lahko ohranimo cele, pomembno je le, da je sadje popolnoma zdravo in čisto. Lahko jih razporedimo na pladenj in postavimo v zamrzovalnik, ko zamrznejo, pa jih zapakiramo v vrečice in jih zopet shranimo v zamrzovalnik. Tovrstno sadje ter na krhlje narezana jabolka, nektarine ali melone lahko tudi pred tem dve do tri minute blanširamo v sladkem sirupu. Prav tako je celo ali razkosano sadje možno pred zamrzovanjem v vrečke v slojih zapakirati skupaj s sladkorjem, pri čemer uporabimo 200 gramov sladkorja na en kilogram sadja.

Zelenjava

Najbolje je, da zelenjavo pred zamrzovanjem blanširamo, čeprav ni nujno. Blitvi in ohrovtu odstranimo liste, izberemo samo zdrave ter vsakega posebej dobro operemo. Peso moramo pred zamrzovanjem skuhati, pri cvetači in brokoliju ločimo cvetke ter jih blanširamo okoli tri minute, por razpolovimo po dolžini in ga dobro operemo, prav tako da blanširamo okoli tri minute. Por lahko narežemo na kolobarje in ga zamrznemo tudi brez predhodnega blanširanja. Špinačo načeloma shranjujemo v lističih in jo blanširamo eno minuto, lahko pa jo na drobno narežemo in prekuhamo. Paprike lahko zamrznemo kar cele, odstranimo jim le notranji del in bodo tako pripravljene za polnjenje, konec koncev pa jih lahko že napolnimo in bomo tako imeli naslednjič hitro pripravljen obrok. V vsakem primeru vrečke, v katere boste shranili sadje in zelenjavo, dobro zaprite.

Kaj pa odmrzovanje?

Živila lahko odmrznemo tako, da jih postavimo za nekaj ur v hladilnik ali hladno vodo, ali pa uporabimo mikrovalovno pečico. Najboljši način je prvi, torej v hladilniku, za to pa je idealen spodnji predal hladilnika. Če se odločimo za drugi način, položimo zamrznjena živila v neprepustno plastično vrečko in jo potopimo v hladno vodo; vodo zamenjamo vsakih 30 minut, po odmrznitvi pa hrano takoj pripravimo. Zelenjavo je priporočljivo uporabiti kar zamrznjeno, in sicer jo damo v vrelo vodo ali na vroče olje in jo pripravimo kot bi bila surova.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698