Limone, ki so stalnica v večini kuhinj, niso le odličen vir vitamina C in okusen dodatek k vaši najljubši jedi, ampak so tudi učinkovito čistilno sredstvo. Med drugim tudi za čiščenje pečice.
Še posebej v kuhinji je priporočljivo, da se, kolikor je le mogoče, izognemo strupenim kemikalijam in zanje poiščemo bolj naravno alternativo.
Limona je odlična alternativa strupenim kemikalijam
Limona je, kot vemo, podobno kot kis, zaradi visoke vsebnosti kisline torej učinkovita in naravna alternativa trgovinskim čistilom. Vendar pa tokrat za čiščenje pečice ne bomo uporabili iztisnjenega soka, ampak kar celo limono.
Zakaj je limona učinkovito čistilno sredstvo?
Citronska kislina, ki jo najdemo v limoni, deluje antibakterijsko in antiseptično, zaradi česar je eno izmed najboljših naravnih čistilnih sredstev, saj deluje kot naravno belilo. Sadna olja, ki jih najdemo v lupini, dodatno poskrbijo za sijaj pečice. Nekateri celo trdijo, da sta limona in sol vse, kar potrebujemo za čisto kuhinjo.
Trik, ki vam ga razkrivamo v nadaljevanju, je namenjen rednemu čiščenju in vzdrževanju pečice in ga je priporočljivo izvajati vsaj enkrat na mesec. V kolikor vaša pečica ni bila očiščena dlje časa, bo najverjetneje potrebnih več ponovitev ali dodajanje sode bikarbone.
Očistite pečico z limonino paro
Če se želite znebiti trdovratne maščobe in umazanije, ki se je nabrala v notranjosti pečice, poskusite z limonino paro.
Postopek je povsem preprost:
1. V posodo, ki je odporna na visoke temperature, nalijte vodo.
2. Vzemite eno ali dve limoni, ju prerežite na četrtine in dajte v vodo.
3. Skledo postavite v pečico.
4. Zaprite vrata pečice in nastavite na 100 stopinj Celzija.
5. Ko opazite, da voda v posodi začne vreti, pečico izklopite.
5. Pustite v ugasnjeni pečici toliko časa, da se popolnoma ohladi.
Pri zadnjem koraku bodite potrpežljivi in nikar ne odpirajte vrat pečice prehitro, saj je kroženje pare ključno za raztopitev maščobnih oblog na pečici. Ko ste prepričani, da se je para popolnoma razkadila, odprite pečico in iz nje vzemite skledo z limonino vodo. Vanjo pomočite čisto krpo in pečico od znotraj temeljito obrišite.
Razmaščevanje kuhalne plošče in stekla pečice
Ker je limona naravno sredstvo za razmaščevanje, lahko poskusite tudi tako, da sadež preprosto prerežete na pol in podrgnete po površini kuhalne plošče ali po steklenih vratih pečice. Ko končate, obrišite z vlažno krpo.
Postopek si poglejte v tem video posnetku.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV