Dominvrt.si
Fižol

Zato je priporočljivo, da jeste fižol

N.R.A.
30. 10. 2019 08.28
0

Prosti radikali so različne molekule, ki so izjemno reaktivne in nestabilne, v našem telesu pa poškodujejo celice. So razlog za različna obolenja, tveganje zanje pa se povečuje z različnimi škodljivimi dejavniki – od alkohola, kajenja in tudi prehrane. Proti njim se lahko borimo z različno hrano, ki je polna antioksidantov, najdemo pa jo tudi na svojem vrtu in v svojem gospodinjstvu. Prav z njimi naj bi lahko zmanjšali tveganje za nekatera obolenja. V nadaljevanju vam predstavljamo in povzemamo nekaj študij, ki so jih naredili v preteklosti.

Jagodičevje
Jagodičevje FOTO: Dreamstime

Antioksidante, snovi, ki zavirajo procese, ki nastanejo zaradi prostih radikalov, najdemo v številni barvitih vrtninah in sadju, priporočljivo pa je, da si privoščimo od pet do devet takšnih živil dnevno.

Jagode in ostalo jagodičevje

Jagode spadajo v sezonsko sadje, so odličen vir številnih vitaminov, predvsem pa vsebujejo antioksidante, ki naj bi delovali preventivno proti raku in nekaterim boleznim možganov. Enako velja za ostalo jagodičevje!

Olivno olje

Olivno olje, boljši in strokovnejši izraz je sicer oljčno olje, je poznano kot eno najbolj zdravih olj. Uporabljamo ga lahko v gospodinjske in kozmetične namene, vsekakor pa je dobro, da ga imamo vedno pri roki. Vsebuje zdrave maščobe in antioksidante, različne študije pa so v preteklosti dokazale, da znižuje raven holesterola v krvi.

olivno olje
olivno olje FOTO: Dreamstime

Ribe

Ribe nekateri poimenujejo kot 'hrana za možgane'. V zadnjem času se veliko ljudi odloča za delo vegetarijansko prehrano, ki zavrača mesne izdelke, vsebuje pa morsko hrano, predvsem in tudi ribe. Nekatere ribe, med njimi predvsem losos, vsebujejo tako imenovane omega tri maščobe, ki znižujejo slabi holesterol in trigliceride. Prehranjevanje in uživanje rib je posebno dobro tudi za ljudi, ki imajo kakršne koli bolezni povezane s kostmi.  

Fižol in ostale stročnice

Fižolu in ostalim stročnicam nekateri ljudje pravijo darilo narave. Vse vrstam fižola in ostalim stročnicam je skupno, da so bogate z beljakovinami in vsebujejo visoke količine cinka, bakra, železa, magnezija, kalija in selena, ne smemo pa pozabiti na vitamine skupine B, C in E. Zaradi vseh omenjenih sestavin naj bi človeško telo stročnice ščitile pred številnimi kroničnimi boleznimi, pred debelostjo, zmanjševale pa naj bi tudi tveganje za rakava obolenja in bolezni srca. Odlične so tudi za sladkorne bolnike, pri prebavnih težavah in težavah z jetri!

Ribe
Ribe FOTO: Dreamstime

Vse vrste zelenjave in sadja

V zelenjavi in sadju najdemo vlaknine, antioksidante in številne vitamine ter minerale, ki naše telo varujejo pred številnimi kroničnimi boleznimi. Temna listnata zelenjava vsebuje visoke vsebnosti vitamina K, ki so dobra za naše telo. V krompirju in denimo korenju najdemo vitamin A, ki dobro dene našim očem in koži, posledično pa se 'bori' proti različnim vnetjem. Prav tako velja za sadje, ki vsebuje številne vitamine in minerale, ki pomagajo ščititi naše telo.

Oreški

Oreščki so dobri za prav vse organe v našem telesu, v njih najdemo vse vrste vitaminov, beljakovin, železa, in drugih snovi, ki so dobrobitne za naše zdravje!

Stročnice
Stročnice FOTO: Dreamstime

'Mediteranska dieta'

Mediteranska prehrana velja za eno najbolj zdravih prehran na svetu, kar dokazuje kar nekaj študij. Ta vsebuje največ olivnega olja, rib, zelenjave in žitnic, ter občasno uživanje rdečega vina. Pri mediteranski dieti se izogibajo pretirani uporabi soli, temveč raje uporabljajo druga zelišča. Prav zaradi vseh zgoraj opisanih stvari ta vrsta prehranjevanja ustreza vedno več ljudem.

Uravnavanje zdrave teže

Poleg zaužitih vrtnin in ostale hrane je pomembno predvsem to, da se kot ljudje gibljemo in smo v konstantnem delovanju, skrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano in našo težo. Pomembno je tudi, da se zavedamo, da na naše fizično zdravje vpliva tudi in predvsem psiha in naše misli. Skrb za psihično in fizično zdravje sta neločljivo povezana. Navsezadnje pa se vsi zavedamo, da je najboljša hrana tista, ki jo predelamo sami na lastnem vrtu in gredi. 

Sadje in zelenjava
Sadje in zelenjava FOTO: Profimedia

V branje priporočamo še:

Ste že odprli radiatorje?
Preberi še
Ste že odprli radiatorje?
Ustreljen jelen ubil lovca
Preberi še
Ustreljen jelen ubil lovca
Pripravite dom na prihod otroka
Preberi še
Pripravite dom na prihod otroka
Igralka pristala za zapahi
Preberi še
Igralka pristala za zapahi
Najstarejši osel na svetu dopolnil šestdeset let
Preberi še
Najstarejši osel na svetu dopolnil šestdeset let

Vir: Povzeto po različnih študijah objavljenih v PMC Us National Library of Medicine National Institute of Health in študijah objavljenih v Harvard T.H. Chan School ob public health. 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 698