Zamrzovanje ima zaradi visoke vsebnosti vode edinstven učinek na sadje in zelenjavo. Vsa ta voda je shranjena v celicah, stene teh celic pa zagotavljajo hrustljavo teksturo. Ko zelenjava zamrzne, se voda razširi in poškoduje celične stene. Posledica tega je, da po odmrzovanju nekatere vrste zelenjave in sadja lahko postanejo mehke, kašaste in vodene.
Odločitev o zamrznitvi zelenjave je odvisna tudi od tega, kako jo nameravate uporabiti. V receptih, kot so enolončnice, kremne juhe, prireji in podobno, to ne bo problem. Vendar pa če določeno zelenjavo želite jesti surovo, raje izberite drugo obliko shranjevanja.
Listnata solata
Vse vrste zelenih solat vsebujejo veliko vode. Ko je solata enkrat zamrznjena in nato odtaljena, počene celice v celični steni, ki ohranjajo strukturo listov, povzročijo razmočenost in mlahave liste. To se zgodi tudi, če solato predolgo pustimo v hladilniku. Solato je torej bolje porabiti sproti, saj zamrzovanje poslabša njeno kvaliteto do te mere, da ni več užitna.

Kumare
Po zamrzovanju surove kumare postanejo kašaste ter neprijetnega vonja, barve in okusa, zato jih raje konzerviramo kot zamrzujemo. Če želite vseeno zamrzniti kumare, jih uporabite za omake, juhe in druge jedi, ki zahtevajo toplotno obdelavo.

Paprika
Po zamrzovanju paprika ne le postane vodena in kašasta, ampak dobi tudi grenak priokus. Izkoristite jo raje tako, da iz nje pripravite ajvar, omako ali pa jo vložite v kis.

Bučke
Bučke so še ena zelenjava, ki lahko po odmrzovanju postane mehka in prepojen z vodo ter oksidira. Zamrznjeni izdelki iz bučk, ki se prodajajo v supermarketih, so posebej pripravljeni, zato, da ohranijo optimalen okus in teksturo, domač pridelek bučk pa shranite v hladilniku in pojejte v nekaj tednih.

Peteršilj
Peteršilj in druga listnata zelišča ob zamrzovanju postanejo mlahava in lahko razvijejo tudi neprijeten vonj in okus. Da jih ohranite, zelišča raje posušite. Lahko jih obesite s steblom navzgor, da se posušijo na zraku, ali pa posušite v pečici na nizki temperaturi.

Krompir
Ko je krompir zamrznjen, se voda loči od škroba, zaradi česar ob ponovnem segrevanju postane voden. Medtem ko lahko nekatere sorte zamrznete, če jih blanširate, je najboljša možnost za podaljšanje življenjske dobe krompirja shranjevanje v kleti. Hranite jih na dobro prezračevanem, hladnem in temnem mestu.

Redkvice
Redkvice izgubijo svojo hrustljavo teksturo in postanejo mehke, če jih zamrznemo. Redkvice poskusite vložiti same ali z drugimi korenovkami.


Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV