Izpad električne energije sicer ni vsakodnevna težava v slovenskih gospodinjstvih, največkrat je oskrba z električno energijo motena zaradi izrednih vremenskih razmer. V vsakem primeru je pametno vedeti, kako takrat ravnati z elektronskimi napravami in gospodinjskimi aparati, predvsem s hladilnikom in zamrzovalnikom. Tam namreč shranjujemo živila, ki so bolj ali manj hitro pokvarljiva in če ne želimo, da bi šlo večina naše zaloge v nič, moramo poznati osnovna dejstva in pravila.
► Ob izpadu električne energije vrat hladilnika in zamrzovalnika ne odpiramo, če to ni nujno potrebno.
► V primeru izpada elektrike, ki traja manj kot dve uri, so živila v hladilnikih in zamrzovalnikih varna. Če izpad energije traja dlje, bodo živila v hladilniku, če ga ne odpiramo, ohranila ustrezno temperaturo približno štiri ure. V kolikor smo o izpadu, ki bo trajal 4 ure in več, obveščeni prej, je pametno poskrbeti za zadostno količino ledu in za hladilne blazinice; tako bomo najbolj pokvarljivo hrano lahko zaščitili. Živila, ki so embalirana, lahko skupaj z ledom zavijemo v več plasti papirja.
► Najbolj kritična oziroma hitro pokvarljiva živila, kot je na primer meso, je pametno v primeru izpada električne energije, tudi če je ta krajši, toplotno obdelati in jih uporabiti takoj ali jih čim prej ohladiti ter zamrzniti. V primeru daljšega izpada, v kolikor nismo ukrepali prej, je treba meso, perutnino, mleko, mehke sire in gotove jedi zavreči. Enako velja za živila, ki so se že ob krajšem izpadu elektrike začela odtaljevati.
► Če je zamrzovalnik popolnoma napolnjen z živili, bodo ta varna tudi do 48 ur po izpadu elektrike, v kolikor je napolnjen do polovice, se čas varnosti živil skrajša za polovico, zato je smiselno, da živila zložimo čim bolj skupaj.
► Ob vrnitvi električnega toka moramo vsako živilo posebej preveriti ali je še uporabno. Če je živilo spremenilo videz in vonj, ga takoj zavržemo. Živila iz zamrzovalnika, na katerih so še prisotni ledeni kristali, lahko brez predsodkov znova zamrznemo, že skoraj odmrznjena živila pa so že vprašljiva, zato jih raje takoj porabimo kot znova zamrznemo.
► Nujno moramo zavreči živila, ki jih ne bomo več toplotno obdelovali (narezki, sladice ...), če so ta prišla v stik s sokom surovega mesa.
So živila, ki so bila več kot 2 uri izpostavljena temperaturi nad 8 stopinj Celzija, varna za uporabo ali jih je zavoljo lastnega zdravja bolje zavreči?
VARNO (ta živila lahko brez težav uporabimo, odtajana pa lahko znova zamrznemo)
HLADILNIK:
- trdi in topljeni siri, nariban parmezan,
- maslo, margarina,
- celo sveže sadje, suho in kandirano sadje, dateljni, sadje v pločevinki, sadni sok,
- sojina omaka, arašidovo maslo, kečap, gorčica, olive, kumarice,
- sadne pite, zavitki,
- surova zelenjava, zelišča.
ZAMRZOVALNIK :
- kruh, peciva brez nadeva,
- oreški,
- trdi siri.
NI VARNO (ta živila je najbolje zavreči, sploh če so spremenila volj ali barvo)
HLADILNIK:
- surovo in toplotno obdelano meso, morski sadeži, ribe, nadomestki mesa, odtajano meso,
- mesne enolončnice, juhe, omake, nadevi,
- odprte pločevinke z mesom ali ribami,
- manj mastni siri, mehki in narezani siri,
- jogurt, mleko, kisla in sladka smetana, puding,
- narezano sveže sadje,
- pelati v odprti pločevinki,
- kuhana zelenjava, odprt zelenjavni sok, juhe,
- narejene solate.
ZAMRZOVALNIK:
- različne vrste mesa, drobovina, ribe in morski sadeži, mesne enolončnice, klobase, mesna pita,
- mleko, jogurt, sladoled, mehki in rezani siri, sirni izdelki,
- enolončnice z vsebnostjo mleka, jajc, smetane,
- jajčni izdelki in jajca brez lupine,
- peciva, polnjena s kremami ali sirom.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV