žafran uporaba

Znanilci pomladi, ki se jih razveselimo vsako leto
Trobentice, zvončki, kronce, pomladanski žafran in telohi spadajo med najzgodnejše in najbolj trdožive znanilce pomladi. V članku si preglejte njihove kratke predstavitve, izvedeli pa boste tudi, kje jih najti v naravi in kako njihovo svežino vnesti v svoj vrt in dom.

To so najbolj tipične azijske začimbe
Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

Poznate razliko med žafranom in žafraniko?
Žafraniko in žafran med sabo pogosto mešamo, saj gre za začimbi, ki se pravzaprav uporabljata na podoben način. Seveda pa ne gre zanemariti dejstva, da gre za dve različni rastlini, med katerima obstaja nekaj ključnih razlik. Poglejmo, kje in kako raste žafran ter kako žafranika in po čem ju ločimo.

Antioksidant, ki mu ni para
Kurkuma (znanstveno ime Curcuma longa) je rastlina, ki ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu. Se zavedate vseh njenih pozitivnih učinkov?

Veste, katera rastlina je živilo in katera zdravilo?
V vsakem domu se najde domača lekarna in v njej tradicionalno zdravilne rastline ali pripravki iz njih, za katere smo prepričani, da delajo čudeže. Kdaj je torej posamezna rastlina uvrščena med hrano in kdaj med zdravila?