žetev

S tem izdelkom sta osvojila srca Slovencev
Ines Confidenti in Tilen Pahor sta primer, kako lahko s trdim delom, vztrajnostjo in sanjami ustvariš nekaj izjemnega. S svojimi izdelki naravne kozmetike iz sivke, ki jih zdaj predstavljata v oddaji Štartaj Slovenija, sta osvojila srca mnogih Slovencev. A pot do tja ni bila vedno lahka. To je zgodba o tem, kako sta zapustila življenje v mestu in se preselila na demografsko ogroženo območje, kjer sta ustvarila svojo ekološko kmetijo in blagovno znamko O'kras.

Ob svetovnem dnevu ajde: Kakšne pogoje za rast in uspevanje potrebuje?
Ajda je vsestranska in hranljiva poljščina, ki lahko uspeva v različnih talnih in podnebnih razmerah. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, kako zagotoviti pogoje, s katerim omogočimo dober pridelek te nadvse uporabne in hkrati izjemno hranljive žitarice.

Kako preprečiti, da so kumare grenke?
Se je tudi vam že zgodilo, da so bile kumare grenke? Verjetno ni vrtnarja, ki se mu vsaj enkrat to ne bi že zgodilo, na srečo pa obstaja nekaj trikov, s pomočjo katerih bo letošnja letina kumar svežega okusa!

Opravilo, ki je nujno za bogat pridelek kumar
Le katera vrtnina bolje opiše poletje kot osvežilne in sočne kumare? Ta zelenjava, polna vitaminov in mineralov, ki poleg tega vsebuje tudi veliko količino vode, načeloma ni zahtevna za vzgojo, vseeno pa potrebuje določeno nego. Tisto, kar mnogi pozabljajo, je sprotno obrezovanje – preberite, zakaj je to nujno.

Pot do uspeha ni bila lahka, a mlademu Slovencu je uspelo
Janez Rakovec je mlad pridelovalec, ki sta ga vedno zanimala inovativno in tehnološko napredno pridelovanje in kmetijstvo. Že kot srednješolec se je navdušil nad svetom alg in od takrat vse svoje znanje in trud posveča le temu. Po trnovi poti je oblikoval ekološki izdelek, ki ga predstavlja tudi v oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju.

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Kako gojimo lečo?
Leča je hranljiva stročnica, ki se jo goji že tisočletja. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih hranilnih snovi je postala stalnica v številnih kuhinjah po vsem svetu. V tem članku bomo raziskali ključne korake uspešnega gojenja leče in ponudili nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali povečati pridelek te stročnice.

Osnovne vrste žit in nasveti za gojenje
Skupina pravih žit, ki spadajo v družino trav, vključuje pšenico, koruzo, rž, oves, piro, ječmen, riž, kamut in proso. Poleg pravih žit pa med žitarice prištevamo tudi nekatere druge pridelke, ki sicer botanično gledano to niso, a je njihova uporaba v prehrani precej podobna pravim žitom. Poglejmo, katera so prava in neprava žita ter kakšne so njihove zahteve za gojenje.

Spoznaj slovensko ekološko kmetijo Pr Šmajd!
Slovenija je dežela gozdov in neokrnjene narave. Njen košček pa boste doživeli tudi na ekološki kmetiji Pr Šmajd, kjer se boste naužili prelepih pogledov na Kamniško-Savinjske Alpe z najvišjim vrhom Grintovcem.

Gojenje božične pšenice v sedmih korakih
Ena od decembrskih tradicij je tudi sajenje božične pšenice, ki s prijetno zeleno barvo popestri sivino zime, poleg tega pa jo lahko uporabite tudi v kuhinji. Poglejte, kako v lončku vzgojiti košato in zdravo božično pšenico.

Sivka in njeno eterično olje
Začetek novega tedna na Kmetiji prinaša nove zadolžitve in novo tedensko nalogo, ki jo s seboj prinese gospodarica Nada. Franko, ki je že tretjič postal glava družine, mora med drugim poskrbeti za eterično olje sivke, navodila za to pa najdete tudi v pratiki.

Posadite čudežno zdravilo!
Materina dušica in timijan sta rastlini, ki sta pri nas že dolga leta znani kot zdravilni ter ju uporabljamo pri pripravi hrane in v obliki čajev. Botaniki niso enotni glede njunega razvrščanja in ni popolnoma jasno, ali sta si res tako različni, da si zaslužita uvrstitev v dve vrsti, ali gre le za podvrsti. Vsekakor lahko vrtni timijan in vrtno materino dušico vzgajate doma ter uživate v njunih zdravilnih učinkih in dišečih aromah.

Je pravi balzam za dušo in telo
7. oddajo 4. sezone Vrtičkanje sta Tina in Metka posvetili sivki. Odpravili sta se na Kras k prijateljici Mojci, ki je prava strokovnjakinja za vzgojo te omamno dišeče trajnice. Izvedeli sta marsikaj zanimivega, svojo izkušnjo pa sta z veseljem delili tudi z nami. V nadaljevanju boste tako izvedeli, kako skrbeti za sivko, da bo odlično uspevala na vašem vrtu.

Posadite čudežno zdravilo!
Materina dušica in timijan sta rastlini, ki sta pri nas že dolga leta znani kot zdravilni ter ju uporabljamo pri pripravi hrane in v obliki čajev. Botaniki niso enotni glede njunega razvrščanja in ni popolnoma jasno, ali sta si res tako različni, da si zaslužita uvrstitev v dve vrsti, ali gre le za podvrsti. Vsekakor lahko vrtni timijan in vrtno materino dušico vzgajate doma ter uživate v njunih zdravilnih učinkih in dišečih aromah.

Najdba povzročila noro navdušenje!
Na zahodnem delu Cipra so arheologi iz Manchestra odkrili najdbo, zaradi katere so z veseljem nazdravili. In to s pivom, saj so odkrili 3500 let staro 'mikropivovarno'.

Zgodba o mlinu
Bogata zemlja in poletno sonce sta pozlatila pšenično klasje. Zgodila se je žetev, slama se je posušila in je varno spravljena pod streho. Tudi žito je na varnem in čaka, da bo šlo pod težek mlinski kamen. Prisluhnite zgodbi mlinarja Vladimirja Prosenika.