Talenti tedna

Tudi Slovenci imamo svojega
Z besedo tradicija ljudje največkrat povezujemo običaje in navade, a v to kategorijo sodijo tudi živali in rastline, ki so se razvile ali udomačile na nekem lokalnem območju in ljudem skozi čas omogočale preživetje. Še danes lahko z malo truda in pametno izbiro na trgovskih policah brez težav preživimo z mlečnimi izdelki bovške ovce, mesninami cikastega goveda, salamami krško-poljskega prašiča ter solato iz ajdove kaše sorte Darja, ki jo zabelimo z bučnim oljem slovenska golica. Vse našteto so dobrote avtohtonih in tradicionalnih slovenskih pasem in sort, po katerih bi morali pogosteje posegati – ker imamo radi domače. Ste denimo vedeli, daso bile prve kranjske klobase narejene prav iz mesa krško-poljskega prašiča?

Tega o uvoženi hrani še niste vedeli
Če ste že kdaj imeli priložnost poskusiti paradižnik z domačega vrta, se boste najbrž strinjali, da je ta neprimerljivo boljšega okusa od tistega uvoženega, ki kraljuje na večini trgovskih polic. Tudi pri drugih pridelkih in predelanih izdelkih je slika precej podobna, a se kljub temu na koncu še vedno večina odloča za nakup surovin in izdelkov, ki ne izvirajo iz lokalnega okolja. Zakaj je temu tako in kako lahko to spremenimo?