avokadovec

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Bananovec in avokadovec sta lahko tudi odlični sobni rastlini
Tokrat bo v oddaji Zelena dežela Matjaž Javšnik obiskal tropski rastlinjak Botaničnega vrta v Ljubljani, kjer bo poklepetal s priznano botaničarko Blanko Ravnjak, ki mu bo predstavila nekatere od kar 300 vrst tropskih rastlin, ki jih naš Botanični vrt skrbno neguje. Skupaj bosta celo posadila bananovec in avokado, ki sta lahko tudi odlični sobni rastlini.

Preprosti triki za vzgojo avokada
Namesto klasičnih rastlin, značilnih za naše kraje, lahko v večji posodi ali na vrtu vzgojite avokadovec. Čeprav se le redko zgodi, da v naših pogojih rodi, naj vas to ne odvrne. Ob ustrezni skrbi bo iz semena v nekaj letih zraslo drevo s čudovito krošnjo.

Avokado v lončku? Zakaj pa ne!
Vzgoja avokada je v teoriji povsem enostavna, praksa pa je že druga zgodba. Kljub vsemu je vredno poskusiti – če vzklije, boste imeli prekrasno rastlino.