avtohtone rastlinske sorte

Tudi Slovenci imamo svojega
Z besedo tradicija ljudje največkrat povezujemo običaje in navade, a v to kategorijo sodijo tudi živali in rastline, ki so se razvile ali udomačile na nekem lokalnem območju in ljudem skozi čas omogočale preživetje. Še danes lahko z malo truda in pametno izbiro na trgovskih policah brez težav preživimo z mlečnimi izdelki bovške ovce, mesninami cikastega goveda, salamami krško-poljskega prašiča ter solato iz ajdove kaše sorte Darja, ki jo zabelimo z bučnim oljem slovenska golica. Vse našteto so dobrote avtohtonih in tradicionalnih slovenskih pasem in sort, po katerih bi morali pogosteje posegati – ker imamo radi domače. Ste denimo vedeli, daso bile prve kranjske klobase narejene prav iz mesa krško-poljskega prašiča?

Dan domačega česna
Samooskrba je postala trend, zato vse bolj cenimo hrano, ki jo pridelamo doma. Semenarna Ljubljana je leta 2010 uvedla žlahtniteljski program, s katerim želijo izboljšati kakovost obstoječih sort česna, hkrati pa razširiti izbiro. Slovenskim proizvajalcem bi tako pomagali do večje konkurenčnosti v primerjavi s tujci.

Izberite lokalno pridelano zelenjavo
Ne bi nam smelo biti vseeno, kakšno hrano uživamo. Kadar izbiramo zelenjavo, izberimo svežo zelenjavo, pridelano v naši bližini.

Kje je slovenski česen?
V naših trgovinah danes praktično skoraj ni več slovenskega česna, čeprav je tega na domačih kmetijah še veliko.