bučo

10 načinov, kako uporabiti bučo, potem ko smo jo izrezljali za noč čarovnic
Potem ko svojo veliko čudovito bučo izrežemo, izdolbemo in ob noči čarovnic postavimo pred vhodna vrata, nam ostane njena notranjost, ki pa je preveč dragocena, da bi jo zavrgli. Poglejmo nekaj idej, kako lahko uporabimo tudi oranžno meso in tako poskrbimo za popoln izkoristek tega jesenskega pridelka.

Kako varno je za psa uživanje buč?
Kot ljubečemu lastniku psa vam je gotovo zelo pomembno, da je vaš ljubljenček zdrav in zadovoljen. Veste, torej, in ste zelo pozorni med drugim tudi na to, kaj lahko poje in česa ne. V jesenskem času, ko je na voljo veliko buč, se zato morda sprašujete, kako dober prigrizek so te zanj.

To so najbolj izvirne buče za letošnjo noč čarovnic
Noč čarovnic je pred vrati in čas je da prav zares pred vrata svojega doma postavimo kakšno bučo ali dve. Predstavljamo vam nekaj idej, ki so letos osvojile splet in navdušujejo s svojo izvirnostjo in preprosto izdelavo – vse od prikupnih pa do neverjetno strašljivih.

Kdaj je pravi čas za rezljanje buč?
V naslednjih dnevih in tednih se bodo tudi pri nas začele množiti izrezljane buče, ki s strašljivimi izrazi kukajo z oken in vhodov hiš. Tradicija, ki sicer izhaja z Irske, se je v zadnjih desetletjih uveljavila tudi pri nas. Zakaj ravno buče? Katere so prave in kdaj je pravi čas za rezljanje, da bodo zdržale do noči čarovnic?

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom
Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

To je skrivnost velikanskih buč
V jeseni se marsikdo rad pohvali z velikimi bučami vseh barv, oblik in velikosti. Medtem ko je večini izmed nas dovolj, da iz nje pripravimo okusno juho ali drugo kulinarično poslastico ali pa jo uporabimo kot čudovit jesenski okras, drugi vidijo zabavo v tekmovanju in primerjanju, komu bo zrasla večja. Ampak, kako sploh priti do takšne buče?

6 idej, kako porabiti buče po noči čarovnic
Noč čarovnic je mimo in čas je, da s svojih okenskih polic, balkonov in teras pospravimo strašljive buče. Ena možnost je, da jih odvržemo v koš za smeti, čeprav, roko na srce, ta ni najbolj okolju prijazna. Če jih nameravamo zavreči, naj bo to vsaj na kompost, še bolje pa je, da jim poiščemo nov namen. Mi imamo kar nekaj idej, kako lahko buče uporabimo ponovno!

Kako najpreprosteje izrezljati bučo
Če ste se letos morda prvič odločili, da boste rezljali buče, potem je dobro upoštevati teh nekaj napotkov, da bo delo lažje steklo. Izdamo pa vam tudi trik, da bo buča dalj časa lepa!

Poznate vinsko bučo?
Vinska buča, imenovana tudi kalabaš, izvira iz tropske Afrike, vendar pa jo zaradi njene okrasne, uporabne in estetske vrednosti gojijo na različnih, predvsem toplejših delih sveta. Mladi plodovi so užitni in jih pripravljamo na enak način kot preostale jedilne buče. Posebnost vinskih buč je ta, da imajo zreli plodovi izjemno trdo lupino, zato jih je, če bučo dalj časa pustimo zoreti, mogoče oblikovati v najrazličnejše predmete – od 'steklenic' za vodo do glasbil, posode in celo ptičje hišice. Poleg tega je vinska trta zaradi razkošnih belih cvetov in gostega listja priljubljena okrasna rastlina.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?
Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Ljubke 'bučne' ideje za jesensko dekoracijo
Mateja Hojnik, ki s svojimi sledilci na Instagram profilu 'Ljubki dom' redno deli najlepše kotičke svojega doma, nadvse uživa tudi v ustvarjanju najrazličnejše dekoracije. Glavne akterke jeseni so seveda buče, ki jih lahko na tak ali drugačen način ustvarite tudi sami – nekaj njenih idej, kako ustvariti prikupne dekorativne buče, predstavljamo spodaj.

Tatjana Krejan Košan: 'Zaradi pisanosti, barvitosti, sem nekako padla med buče'
Tatjana Krejan Košan je svojo poklicno pot začela kot študentka agronomije. Nato se je zaposlila kot svetovalka v kmetijski zadrugi in se začela spogledovati s krompirjem, vendar ji je pot prekrižal znanec, ki ji je iz tujine prinesel nekaj bučnih semen. Vse ostalo je zgodovina. Hobi je prerastel v nekaj več in kljub temu, da sicer opravlja delo kmetijske inšpektorice, bi težko rekli, da so buče samo njen način kratkočasenja.

Nov rekord – poglejte, kako težka je bila buča
Slovenci smo zagotovo strastni vrtičkarji, od rok pa nam gredo tudi rekordi. Vsakoletno tekmovanje v najtežji, največji in najdaljši buči je prineslo nov rekord.

Top ideje za jesensko dekoracijo
Če svoj dom radi okrasite v duhu letnega časa, potem je zdaj čas, da vanj vnesete tople barve jeseni. Najboljšo dekoracijo nam ponuja kar narava sama, le na sprehod v bližnji gozd, park ali na domači vrt se je treba odpraviti. Zbrali smo nekaj idej, kako z jesenskimi plodovi polepšati v svoj dom.

Nenavadne buče so prava senzacija
Običajno izrezljamo usta, oči, morda nos in kakšen 'dodatek' in še to upam, da se bo vse lepo izšlo in se kakšen del ne bo odlomil. Nekateri so na tem področju pravi umetniki. Poglejte te nenavadne buče!

To pa je rekord!
V New Yorku so si lahko obiskovalci minuli vikend ogledali največjo bučo, kadarkoli pridelano v Severni Ameriki.

To je letošnja najtežja buča
Buča z Dolenjske, težka kar 639 kilogramov, je zmagovalka sobotnega državnega tekmovanja v tehtanju buč v Mozirskem gaju. Organizatorji so sicer upali na nov rekord in da bo katera od prijavljenih buč težja od 700 kilogramov. Lanska najtežja buča je tehtala 697 kilogramov, je zapisano na spletnih straneh Mozirskega gaja.

Ideje za noč čarovnic
Noč z 31. oktobra na 1. november, ki se nam nezadržno približuje, se je tudi v Sloveniji že dodobra uveljavila kot noč čarovnic. Praznik keltskega izvora, uveljavljen predvsem v angleško govorečem svetu, je tudi pri nas postal predvsem priložnost za zabavo in sprostitev, čarovniški kostumi in izrezane buče s svečami pa navdušujejo ljudi vseh starosti.

To morate vedeti vsi ljubitelji buč ...
Ni popolnoma jasno, zakaj so buče v zadnjih letih postale tako priljubljene, toda njihov zmagovalni pohod je nezadržen. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Pričarajte si čisto pravo noč čarovnic
Čeprav se ’praznik’ noč čarovnic v Sloveniji ne praznuje prav pogosto, niti ne na tak način kot v angleško govorečem svetu, pa smo kljub temu prevzeli nekaj ’čarovniškega’ duha in se tudi pri nas radi pozabavamo z izrezovanjem buč. Nekaj predlogov si lahko ogledate tudi v spodnji fotogaleriji!

Pripravite si odlično hranilno masko za obraz
Za mehko in sijočo kožo ne potrebujemo veliko, vsekakor pa ni potrebno zapravljati ogromno denarja za drago kozmetiko. Vse, kar potrebujemo, je nekaj kvalitetnih sestavin in 15 minut časa. V 4. oddaji Vrtičkanje sta nam Tina in Metka zaupali odličen recept.

Buče se predstavijo
Časi, ko so buče gojili le tisti, ki so iz njih izdelovali bučno olje, ali tisti, ki so želeli imeti na svojih vrtnih ograjah zanimiv okras vseh oblik in barv, so mimo. Bučke in buče so našle svoje mesto že na vsakem slovenskem vrtu.

VIDEO: Buča za noč čarovnic
V našem video prispevku nam bo cvetličar Tomaž Smrtnik iz ljubljanske cvetličarne Emporia pokazal, kako izrezati bučo za prihajajočo noč čarovnic. Poskusite, nič težkega ni. Zabava zagotovljena!

Ameriški fenomen buri duhove
V naravnem bazenu, ki po videzu zelo spominja na bučo, se ni priporočljivo niti kopati, kaj šele iz njega piti. Ugotovite, zakaj!

Genij, ki ga poznajo po vsem svetu
Boste za noč čarovnic tudi pri vas rezljali buče? Če potrebujete navdih, si oglejte stvaritve ameriškega mojstra izdelovanja buč Alexa Wera.

Mojstrovine iz zelenjave
V galeriji si oglejte nekaj utrinkov s ''1. evropskega tekmovanja v izrezovanju zelenjave'', ki se je v začetku septembra 2011 odvilo na Saškem. Kitajski zmaji in ruske ognjene ptice, rojeni pod spretnimi prsti kuharskih mojstrov, so navdušujoči.

Buče
Buče sodijo med najstarejše gojene rastline, saj naj bi že paleolitski človek užival bučne pečke.