etilen

Trik, s katerim bo cvetlični šopek ostal svež dlje časa
Sveže cvetje popestri prav vsak prostor v domu, ampak kaj, ko njegova svežina traja le nekaj dni. Kaj lahko storimo, da bo šopek dalj časa ostal svež? Če imate pri roki nekaj alkohola, ste na pravi poti.

Trik, s katerim najhitreje zmehčamo kivi
Kivi je zimsko sadje polnega okusa ter bogato s hranili in zato prijetna osvežitev v času, ko drugega sadja in zelenjave ni ravno na pretek. Toda preden ga lahko uživamo, mora biti popolnoma zrel. Za vas imamo trik, kako v kratkem času zmehčati sveže nabrano sadje.

Pazite se tega tihega ubijalca vaših sobnih rastlin
Čeprav so lahko težavne, verjetno ni doma, ki ga ne bi krasil vsaj en lonček s sobno rastlino. Če tudi vi poskušate ugotoviti, zakaj vaša lončnica nikakor ne uspeva tako, kot bi si želeli, je za to morda kriv etilen. V spodnjih vrsticah preberite, za kaj pravzaprav gre.

4 preprosti načini zorenja zelenih paradižnikov
Hladnejše temperature niso več primerne za zorenje paradižnika, čeprav so rastline še vedno polne sadežev, a kaj ko so zeleni. Toda, ni še konec sezone, paradižnike lahko prinesete na toplo in bodo še naprej zoreli, poglejte, kako.

To je najboljši način za shranjevanje jabolk
Ne glede na to, ali imate raje Granny Smith, Fuji, Red Delicious ali pa katero drugo sorto jabolk, ni vseeno, kako jih shranjujemo. Toda kako in kam jih pospraviti, da bodo ostala sočna, sladka in hrustljava čim dlje po tem, ko ste jih prinesli domov?

Napaka, ki jo delate pri shranjevanju krompirja
Nekatero zelenjavo morate takoj shraniti v hladilniku, druga mora stati v suhem, hladnem in temnem prostoru, kot je kuhinjska shramba. Nekatero sadje in zelenjavo morate najprej pustiti na kuhinjskem pultu in vedeti, kdaj je pravi trenutek, ko ga je priporočljivo premakniti v hladilnik.

Je steklo res bolj trajnostno od plastike?
Razprava o tem, kateri material je bolj trajnosten – steklo ali plastika – ni od včeraj in zdi se, da imata obe strani svoje argumente, ki niso povsem iz trte zviti. Na prvi vtis je odgovor enostaven. Plastika je sintetični material, ki zastruplja naše oceane, gozdove in travnike, medtem ko steklo izhaja iz narave, je uporabno dlje časa in ga je mogoče reciklirati znova in znova. Pa je stvar res tako preprosta? Bomo z zamenjavo plastike za steklo doprinesli k čistejši zemlji?

Čudežna nalepka, ki ohranja svežino sadja
Če sadja in zelenjave ne shranimo pravilno, se hitro lahko začne proces gnitja, in takšna živila lahko samo še zavržemo. Izdelali so nalepko, ki bo pomagala svežino sadja ohraniti veliko dlje.

Zakaj krompirja, ki kali, ni priporočljivo jesti?
Krompir za razliko od večine drugih vrtnin dobro prenaša skladiščenje, tudi za daljše obdobje. Ustrezna temperatura in vlaga v prostoru zagotavljata, da ostane uporaben še vsaj pol leta, seveda pod pogojem, da smo shranili samo zdrave in nepoškodovane gomolje. Še največ preglavic nam v tem času povzroča neželeno kaljenje, ki se mu je na srečo mogoče izogniti ali pojav vsaj zamakniti za kakšen mesec.

Kaj narediti z zelenimi paradižniki?
So vaši paradižniki še vedno polni nezrelih sadežev? Poglejte, kako jim pomagati, da bodo dozoreli, oziroma kaj narediti z zelenimi paradižniki.

Tako bo sveže cvetje dolgo časa lepo
Medtem ko cvetovi posajenih rastlin trajajo dolgo, imajo rože v vazi veliko krajši rok trajanja, zato morate vedeti, kam svežega cvetja ne smete dati.

Najhitrejši način, da dozorimo banano
Banane so eno najbolj priljubljenih živil, hkrati pa so tudi izjemno priročen prigrizek. Preberite si, kako jih lahko 'dozorimo' najhitreje, če se nam slučajno zgodi, da iz trgovine prinesemo še premalo zrele.

Ljubezen gre skozi želodec
Zagotovo vsi poznate pregovor, da gre ljubezen skozi želodec. Tako je razmišljala tudi Mihaela, in snubcema naročila, da ji spečeta okusen štrudelj iz domačih jabolk. Tisti, ki bo spekel najboljšega, pa ga čaka zmenek, toda sodnica, ki bo kar Mihaelina babica bo zelo stroga.

Kako pravilno organizirati hladilnik?
Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz živilske trgovine, največkrat ne razmišljamo preveč, kam bi pospravili izdelke. Za nekatere imamo stalno določeno mesto, druge odlagamo tja, kjer je pač prostor in kjer se nam zdi, da bodo kar najdlje ostali uporabni. Običajno vsaj polovico nakupov pospravimo v hladilnik, ki je zagotovo eden najbolj nepogrešljivih in hkrati najbolj obremenjenih aparatov vsake kuhinje. Še posebej tisti, ki ima spodaj še zamrzovalni del. A njegovo funkcionalnost lahko zares dobro izkoristimo samo, če ga znamo pravilno uporabljati.

Kdaj sadje in zelenjavo shranjevati ločeno?
Verjetno se vam je že zgodilo, da ste obiskali tržnico in domov prinesli polno košaro prekrasnega svežega sadja in zelenjave. A kmalu ste bili razočarani, saj se je marsikaj pokvarilo hitreje, kot ste pričakovali. Bi lahko to preprečili?

Če želite, da ta hrana ostane dlje časa sveža, naredite to
Dobro je poznati določene 'trike', ki pomagajo pri tem, da hrana, ki jo kupimo ali pa poberemo z vrta, ostane dlje časa sveža. Nekaj vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Katera živila ločiti, katera zlagati skupaj?
Čeprav običajno le na hitro zložimo stvari v hladilnik, ko jih prinesemo iz trgovine, si je bojda bolje vzeti čas in stvari vanj zložiti pravilno. Pa veste, kako?

Tako bo cvetje v vazi zdržalo dlje
Rezano cvetje sicer lepo popestri stanovanje, a žal hitro ovene. Obstaja nekaj super trikov, kako lahko šopek v vodi zdrži dlje.

5 najpogostejših napak pri uporabi hladilnika
Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz trgovine, največkrat niti ne razmišljamo, kam bi katero živilo postavili, ampak zlagamo stvari tja, kjer je pač prostor. Da bi se izognili nepotrebnemu metanju hrane stran in tako tudi prihranili, se moramo izogibati najpogostejšim napakam pri uporabi hladilnika.

Nikar ne delajte teh napak
Tudi vi živila, ko jih prinesete iz trgovine ali tržnice, postavite v hladilnik na mesto, kjer je pač prostor? Napaka! V nadaljevanju preverite, kako pravilno razporediti živila in koliko časa jih v hladilniku sploh lahko hranite, da bodo še užitna.

Kako jeseni poskrbeti za zelenico?
Še preden zima pokaže zobe in sneg pobeli poljane, je potrebno okoli hiše še veliko postoriti. Med drugim moramo poskrbeti za zelenjavni in cvetlični vrt ter sadovnjak, seveda pa ne smemo pozabiti niti na trato. Da bo slednja spomladi ’zacvetela’ v vsej svoji lepoti, jo moramo ustrezno pripraviti, kako, pa nam je zaupal dipl. inž. agr. Mihael Iljaž.

To so največji strupi v stanovanju!
Kemikalijam smo izpostavljeni praktično povsod. Nahajajo se v več izdelkih, ki jih uporabljamo vsakodnevno, zaradi česar smo jim izpostavljeni na različne načine. Ste vedeli, da je sredstvo formaldehid, ki se nahaja v nekaterih ličilih, rakotvorno, da ftalati motijo normalen razvoj otrok ali da svinec povzroča težave s sluhom?

Stop rjavim madežem: tako bodo vaše banane ostale sveže dneve in dneve!
Ste se spraševali, kako obdržati banane sveže dneve in dneve? Ponujamo vam nekaj preprostih trikov, ki jih bo vesela vsaka gospodinja.