Dominvrt.si

fermentacija

Njena pot dokazuje, da so sanje dosegljive

Na slovenskem podeželju se odvijajo izjemne zgodbe o inovativnih kmetih, ki kljub izzivom narave in trga najdejo način, kako slediti svojim sanjam. Ena izmed njih je Polona Šterk, ki s svojim partnerjem Jurijem prideluje ekološki fermentirani česen. Njena pot je izjemna, polna izzivov in dosežkov, ki so jo popeljali do tega, da je njene izdelke moč najti na policah trgovin Interspar po Sloveniji.

Se zavedate, kako zdravo je to jesensko živilo?

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

To lahko storite, če vam ostajajo jabolka

Imate na vrtu viška jabolk in ne veste kaj bi z njimi? Kljub temu da ste ljubitelj tega sadja, pa naj bo to svež prigrizek ali nadvse priljubljeni jabolčni zavitek, imate še vedno preveč jabolk in se bojite, da bodo zgnila? Kaj pa, če bi iz jabolk naredili kis?

Ta rastlina je vaš skrivni zaveznik do lepih paradižnikov

Če ste do sedaj mislili, da je kopriva le nadležen plevel, vam sedaj pokažemo, da je ta rastlina še veliko več. Med drugim je odličen zaveznik pri vzgoji paradižnikov. Preberite, kako lahko iz koprive pripravite povsem naravno gnojilo, ki vašim paradižnikom v času rasti in zorenja doda vsa potrebna hranila.

Kaj je žganjekuha in kako se je lotimo?

Žganjekuha je pravzaprav proces za pridobivanje žganih pijač iz različnih vrst sadja, kot so hruške, slive in brinje. Z destilacijo alkoholno prevretih rastlinskih pridelkov jeseni pripravljamo žganje, ki nas bo grelo v zimskih dneh.

Kakšen je postopek kisanja zelja?

Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Shranite semena paradižnika za naslednjo sezono

Ni boljšega kot domači paradižnik, ne samo zaradi okusa, ampak tudi zaradi vloženega dela. Paradižniki so zdaj že povečini zreli, zato je čas, da se razmišlja tudi o semenih za naslednjo sezono.

Veste, kaj je bokaši?

Vsak vrtičkar ve, da je kompostiranje dobro za vrt in za okolje, vendar ne vedo vsi, da obstaja veliko načinov kompostiranja. Ste že kdaj slišali za bokaši?

Jabolčni kis - pravi čudež narave

Jabolčni kis, katerega blagodejne vplive na naš organizem so poznali že dolgo tega, je v zadnjih letih, ko se je zavedanje o pomeni zdravega načina življenja in vplivu domačega sadja in zelenjave na naše zdravje močno okrepilo, postal nepogrešljiv v skoraj vsakem gospodinjstvu. Lahko ga kupite tako rekoč v vsaki trgovini ali pa ga naredite kar sami.

Organko ločuje, naravo varuje – in bogato obdaruje!

Organko bo ob Svetovnem dnevu Zemlje bogato obdaril nekoga izmed vas, ki vam je mar za varovanje narave in bo pravilno odgovoril na nagradno vprašanje.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836