goba

Zakaj surovih jajc ni priporočljivo spirati z vodo?
Jajca veljajo za občutljivo živilo, ki se hitro pokvari, in moramo zato z njimi ravnati nadvse previdno. Krhka lupina je razlog, da se že ob manjšem udarcu lahko razbijejo, prav tako pa k občutljivosti dodatno prispeva poroznost le-te. Mnogi se zato upravičeno sprašujejo, ali je jajce pred uporabo sploh priporočljivo umivati.

Najboljši načini čiščenja kuhinjske gobice
Raziskave dokazujejo, da se največ bakterij znotraj doma presenetljivo ne nahaja v kopalnici, ampak v kuhinji, k čemur precej prispeva tudi gobica za pomivanje posode. Poleg tega, da morate zato vedeti, kdaj je čas, da jo zamenjate, jo je priporočljivo redno tudi očistiti.

Trik, kako najlažje očistiti ploščo štedilnika
Vsakič, ko si pripravimo zajtrk ali kosilo oziroma ko kuhamo večerjo, se plošča štedilnika umaže in jo je treba očistiti. Poglejte, kako jo lahko z lahkoto ohranite čisto, in to z varnimi, doma narejenimi čistili.

Uporabni nasveti za hitro čiščenje kuhinje
Čiščenje kuhinje je nujno opravilo, ki pa ni vedno najbolj prijetno. Še posebno, če pri tem nismo dosledni. Nakopičena posoda, umazan jedilni pribor, ostanki hrane, odpadna embalaža in druga navlaka, ki je ne počistimo sproti, lahko kuhinjo kmalu spremenijo v pravi kaos. Neurejena kuhinja, ki potrebuje temeljito čiščenje, se včasih lahko zdi kot velik zalogaj, pa vendar vam spodnji nasveti lahko delo precej olajšajo.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo s strupeno panterjevo mušnico
Potem ko je v javnost pred nekaj dnevi prišel primer zastrupitve z izjemno strupeno gobo – panterjevo mušnico, se znova pojavljajo opozorila, naj ljudje ne nabirajo gob, ki jih ne poznajo. Zamenjava panterjeve mušnice z bisernico je namreč slovenski par nedavno skoraj stala življenja.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo z jurčkom
Kostanjevka je odlična goba, ki po svoji vrednosti ne zaostaja dosti za bolj znanim in priljubljenim jurčkom. Gre pravzaprav za dve vrsti gob, ki sta si, nič kaj presenetljivo, saj spadata v isto družino, že na prvi pogled precej podobni. O tem, kako prepoznamo kostanjevko ter kako jo ločimo od jurčka in drugih, neužitnih gob ter ne nazadnje na kakšnem rastišču jo najpogosteje najdemo, vse izveste v nadaljevanju.

Nikar je ne zamenjajte s smrtno strupenim smrdljivim dežničkom
Orjaški dežnik je goba, ki je med izkušenimi gobarji precej poznana. Čeprav se po slovesu nikakor ne more primerjati z jurčki ali lisičkami, pa se zdi, da je včasih po krivici kar nekoliko prezrta. Morda je tako še bolje, saj za nepoznavalce obstaja velika nevarnost, da jo zamenjamo za neko drugo, smrtno strupeno gobo.

To zelenjavo si lahko privoščijo le najbogatejši
Ste kdaj izračunali, koliko denarja porabite za hrano, konkretno za zelenjavo in sadje? Kljub temu da se vam morda številka zdi visoka, to ni nič v primerjavi s ceno najdražje zelenjave, ki obstaja na trgu. Razlogi za tako visoko ceno so različni, dejstvo pa je, da si teh 6 vrst zelenjave ne more privoščiti vsak.

Če boste v prihodnjih mesecih nabirali gobe, morate vedeti to
Čeprav na splošno velja prepričanje, da se gobarska sezona zares začne šele jeseni, v resnici gobe rastejo prav skozi vse leto. Bolj kot letni čas je namreč pomembna količina padavin v določenem obdobju – več dežja pomeni boljšo rast. A če predpostavimo, da se vrhunec nabiranja gob vseeno zgodi po koncu poletja, potem je morda na mestu, da opozorimo na nekatere napake, ki se jim velja zavoljo sebe in drugih obiskovalcev gozda raje izogniti.

Preverite, kje rastejo najlepši jurčki
Večina vrst gob je, kar se tiče rastišča, precej zahtevna in jih zato zelo težko najdemo na mestih, kjer pogoji niso prilagojeni zanje. A kljub temu dejstvu se zgodi, da presenetijo. Z Evo Zupan, veliko poznavalko gob, smo se pogovarjali o tem, kdaj in kje moramo iskati, da bomo imeli največ sreče, če želimo domov priti s polno košaro slastnih jurčkov, marel ali pa morda lisičk.

Resasti bradovec: Goba, ki po okusu prekaša vse druge
Resasti bradovec je goba zanimivega videza in ugodne hranilne vrednosti, ki spominja na levjo grivo. Na trgovskih policah je sicer zelo verjetno ne boste našli, a jo je precej preprosto vzgojiti doma.

Trik, s katerim bo gobica za pomivanje posode spet čista
Gobica za pomivanje posode je v gospodinjstvu nadvse uporabna. Poleg njene osnove funkcije čiščenja krožnikov, loncev, jedilnega pribora je priročna tudi za brisanje različnih površin v domu – od kuhalne plošče do hladilnika, kuhinjskih omaric in podobno. Zaradi tega se na njej hitro nabere umazanija, ki jo je praktično nemogoče odstraniti – razen s trikom, ki ga predstavljamo v nadaljevanju.

Toliko gob lahko naberete, da vas ne doleti kazen
Čeprav na družbenih omrežjih še ni poplave fotografij 'gobarskih ulovov', pa lahko v naših gozdovih, poleg goznih jagod, borovnic in pa dišečega bezga, najdete tudi prve poletne jurčke, lisičke in druge užitne gobe.

Litoželezna ponev je ob pravilnem čiščenju praktično neuničljiva
Lito železo je stoletja star material, ki ga zaradi njegove sposobnosti enakomernega prevajanja in zadrževanja toplote obožujejo tako profesionalci kot domači kuharji. To omogoča, da živila kuhamo na nižji temperaturi, pri čemer se ohranijo vitamini, hrana pa ostane navznoter sočna in navzven hrustljava. Pomanjkljivost litoželezne posode je ta, da jo je zaradi njene teže in občutljivosti materiala težje očistiti. V spodnjih vrsticah vam podajamo nekaj nasvetov, kako se tega lotiti.

Trik, ki z bele stene odstrani vse madeže
Snežno bele stene zagotovo naredijo prostor večji, svetlejši in čistejši, vendar pa je težava pogosto ta, da se hitro umažejo. Naj bo to zaradi prask, premikanja pohištva, nabiranja prahu ali prstnih odtisov, umazana stena stanovanju zagotovo ne dela nobene usluge. Na srečo pa lahko stene naredimo spet bele tudi brez zahtevnega beljenja.

Pazite, da jih ne zamenjate z zelo strupenimi gobami
Mraznice oziroma štorovke so vsestranske in zelo okusne gobe, ki rastejo na lesu. Ker so pogojno užitne, jih morate vedno dobro prekuhati, paziti pa je treba tudi na to, da jih ne zamenjate s kučmico.

Poznate pravila gobarjenja?
September je tukaj, dež je namočil zemljo, sonca je obilno in prvi gobarji so se že pohvalili z 'ulovom' - nekateri pravijo, da na rast vpliva polna luna, ki je ravnokar za nami, tako se le podajte v gozd - a še prej si preberite, kakšna so pravila.

Kako prepoznati strupene gobe?
Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Gobarji, ste že nabrali to gobo? Zdaj je čas!
Raste v listnatih in mešanih gozdovih, našli pa jih boste tudi na travniku. Poleg jurčkov in lisičk jih v Sloveniji najraje nabiramo. Že veste o kateri gobi je govora?

Gobe v loncih z rožami - jih pustiti ali odstraniti?
Ste že kdaj opazili majhne okroglaste gobice, ki štrlijo iz zemlje poleg vaše rastline? 'Kaj za vraga je to v mojem lončku', je tako kar pogosto vprašanje.

Prsti mrtveca rastejo tudi pri nas
Kopučasta lesenjača, zaradi svoje oblike in nenavadnega videza znana tudi kot mrtvaški prsti, se pojavlja na vznožju bukovih štorov in občasno tudi na drugih lesenih površinah v naravi. Opazimo jo lahko skozi vse leto ne glede na letni čas. Običajno jo najdemo v šopih treh do šestih 'prstov', ki so pogosto upognjeni in dajejo vtis artritičnih črnih členkov.

Veste, da je treba nekatere gobe šeškati?
Si predstavljate, da bi sredi zime nabirali gobe? In to brez odhoda v gozd ... Dobrodošli v neverjetnem svetu urbanega gobarjenja, v katerem na vas vedno čaka sveža goba.

Za sveže in okusne gobe ni treba več v gozd
Slovenci smo zagotovo narod, ki rad nabira gobe. Zagotovo je kralj gob jurček oziroma jesenski goban, zelo priljubljene so tudi lisičke, brez marele oziroma orjaškega dežnika tudi ne gre. Seveda pa to niso edine gobe, ki se najdejo v naših košarah. Kaj pa narediti, če je sezona gob slaba, ali pa bi poskusili kaj bolj eksotičnega?

Vsi jo uporabljamo, a se ne zavedamo, kako nevarna je lahko
Ste tudi vi med tistimi, ki med kopanjem in tuširanjem v kombinaciji z dišečimi mili uporabljate mehko penasto gobo, s katero se namilite in odstranite odmrlo kožo? Kot potrjujejo strokovnjaki, je takšen ritual dvakrat do trikrat na teden pravi balzam za kožo, toda pozor! Goba za tuširanje ni tako varna, kot ste mislili.

To gobo zagotovo poznate!
Jesenski goban, goba, ki največkrat sliši na ime jurček ali smrekovec, je pri nas izjemno cenjena. Nabiramo jo prav v tem času. Vreme je gobarjem in ljubiteljem gob več kot naklonjeno, zato so jurčki že pokukali na plano. Kaj moramo vedeti o njih?

Naj inovacije prejšnjih generacij ne gredo v nič
Danes čistilna sredstva zavzemajo celoten prehod v trgovini. Toda preden je veliko teh zalog obstajalo, so naši starši in stari starši pripravili lastne rešitve za čiščenje.

9 slabih čistilnih navad, za katere niste vedeli, da jih imate
Mnogi ljudje si nevede otežijo gospodinjska opravila. V nekaterih primerih pa po naključju pustijo svoj dom še bolj umazan kot prej.

Neverjetno, za kaj vse jo lahko uporabite
Od trdih madežev do zamašenih odtokov so limone tisto čistilo, za katero niste vedeli, da ga potrebujete.

Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
Mavrah ali užitni smrček raste spomladi. Spominja na satje različnih velikosti, oblik in barv, posledično pa razlikujemo več vrst užitnega smrčka, nekatere od njih pa določeni avtorji opisujejo tudi kot samostojne vrste. Poglejmo si nekaj zanimivih dejstev o tej gobi.

Gobarji, pozor: te gobe nikar ne nabirajte!
V zadnjih tednih so fotografije gob preplavile družbena omrežja. Gobe so med Slovenci zelo priljubljene, pripravimo pa jih lahko na številne načine. Pozorni pa morate biti, kakšne gobe nabirate, saj največ zastrupitev pride ravno zato, ker nabiralci strupene gobe zamenjajo z užitnimi.