gobarjenje

Preverite, kje rastejo najlepši jurčki
Večina vrst gob je, kar se tiče rastišča, precej zahtevna in jih zato zelo težko najdemo na mestih, kjer pogoji niso prilagojeni zanje. A kljub temu dejstvu se zgodi, da presenetijo. Z Evo Zupan, veliko poznavalko gob, smo se pogovarjali o tem, kdaj in kje moramo iskati, da bomo imeli največ sreče, če želimo domov priti s polno košaro slastnih jurčkov, marel ali pa morda lisičk.

Toliko gob lahko naberete, da vas ne doleti kazen
Čeprav na družbenih omrežjih še ni poplave fotografij 'gobarskih ulovov', pa lahko v naših gozdovih, poleg goznih jagod, borovnic in pa dišečega bezga, najdete tudi prve poletne jurčke, lisičke in druge užitne gobe.

Kako prepoznati strupene gobe?
Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Pri uživanju gob bodite previdni
Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, so pojasnili na NIJZ.

Gobe: Pred zamrzovanjem blanširati ali ne?
Zagotovo je zamrzovanje eden bolj priljubljenih načinov shranjevanja gob. Zakaj? Odmrznjene lahko uporabimo praktično za kar koli, gobe ohranijo obliko, okus, aromo. Pa jih je pred zamrzovanjem sploh treba blanširati?

Veste, kakšna so pravila gobarjenja?
Glede na pokritost z gozdovi je Slovenija relativno bogata tudi z gobami, kar pomeni, da je med nami velik odstotek ljubiteljskih gobarjev, žal pa je vmes veliko takih, ki ne upoštevajo zlatih pravil gobarjenja. S tem pa škodijo ne le sebi, ampak tudi naravi. V nadaljevanju si zato preberite, kaj mora vedeti vsak gobar, preden se odpravi v gozd.

To gobo zagotovo poznate!
Jesenski goban, goba, ki največkrat sliši na ime jurček ali smrekovec, je pri nas izjemno cenjena. Nabiramo jo prav v tem času. Vreme je gobarjem in ljubiteljem gob več kot naklonjeno, zato so jurčki že pokukali na plano. Kaj moramo vedeti o njih?

Z razlogom so izjemno priljubljene
Poleg jurčkov in lisičk Slovenci od gob najraje nabiramo in uživamo dežnikarice oziroma ’marele’, ki v tem času rastejo kot ’gobe po dežju’. Ker bodo te dni pogosta sestavina naših jedilnikov, je dobro, da jih bolje spoznamo.

To mora vedeti vsak gobar
Čeprav so mnogi nejevoljni zaradi dežja, so ga gobarji komaj čakali. Gobe po dežju namreč rastejo ’kot nore’, da je temu res tako, pa med drugim dokazujejo fotografije polnih košar gob, ki so preplavile družbena omrežja. Če se tudi vi te dni odpravljate v gozd, upoštevajte zlata pravila gobarjenja in spoštujte naravo. Gob je namreč dovolj za vse.

Za ljubitelje 'marel' ...
Poleg jurčkov in lisičk Slovenci od gob najraje nabiramo in uživamo dežnikarice oziroma ’marele’, ki v tem času rastejo kot ’gobe po dežju’. Ker so torej te dni pogosta sestavila naših jedilnikov, je dobro, da jih bolje spoznamo.

Juhuhu, jurčki so tu!
Jurčki z jajci, rižota z jurčki, zrezek v jurčkovi omaki … Se vam že cedijo sline? Nič čudnega, jurčki namreč veljajo za izjemno priljubljeno živilo in po statistikah sodeč naj bi jih ljudje letno zaužili od 20.000 do 100.000 ton. Na srečo je naša lepa zelena dežela bogata z gozdovi, posledično pa seveda poleti in jeseni gobarji uživajo v nabiranju teh izjemno dragocenih gob. Preverite, kaj vse morate vedeti o jurčkih!

Previdnost ni nikoli odveč
Gobarjenje v Sloveniji velja za zelo priljubljen hobi, gobe pa so cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje previdnost pri uživanju gob. Zastrupitve z gobami so pogoste pozno poleti, predvsem pa v jeseni.

Orjaški šok na sprehodu
Stephen Holley, oskrbnik britanskega parka, je na sprehodu v okolici hiše Saltram House v Devonu na trati zagledal nekaj, za kar je najprej verjel, da je velika plastična vrečka.

Kitajci šokirali z najdbo!
Tokratna zanimivost prihaja s Kitajske in bo prav gotovo posebej pritegnila vse ljubitelje gozdov in gozdnih plodov. So se na Kitajskem uresničile sanje vsakega gobarja?