gomolj

Najboljši trik za čiščenje razbitega stekla
Razbito steklo na tleh zahteva temeljito čiščenje, in da bi se izognili nevarnostim, morate včasih postati iznajdljivi. Metla predstavlja le enega izmed načinov, ki pa ni vedno zadosten in lahko spregleda drobne koščke. Ali pa se ti zataknejo v njene ščetine in jih je treba nato ročno pobirati iz nje. Kakorkoli, če iščete učinkovitejši način, kot je pometanje ali pobiranje črepinj, berite naprej.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi
Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Poznate konjak, osupljivo rastlino s številnimi učinki?
Voodoo lilija, vražji jezik ali tako imenovana konjak rastlina je prav zares osupljiva. Čeprav je v azijskih državah že dolgo poznana in priljubljena kot del prehrane, pa je zanimanje zanjo pri nas v zadnjem času naraslo zato, ker naj bi uživanje izdelkov iz konjak moke učinkovito pomagalo pri hujšanju. Ampak kaj sploh je konjak ali glukomanan?

Prezrta podzemna zelenjava, ki je izjemno koristna za zdravje
Topinambur, pogosto imenovan tudi laški koren ali laška repa, je korenasta zelenjava, ki jo uživamo in pripravljamo podobno kot krompir. Od slednjega se sicer razlikuje po tem, da ima precej manj škroba. Topinambur izvira iz Severne Amerike in ga je zelo enostavno gojiti, celo do te mere, da se skoraj šteje za invazivnega.

Zelenjava, ki jo gojimo v hladnejšem delu leta
Jesen je letni čas, ko z vrta pobiramo zadnje pridelke in zemljo počasi začnemo pripravljati na počitek, ki traja do pomladi. Vseeno pa lahko ob koncu poletja za delo na vrtu ujamemo še nekaj sončnih žarkov. Hitro rastoče vrste zelenjave, ki so odporne na mraz, nas bodo razveseljevale še vsaj celo jesen, druge pa bodo ob primerni zaščiti preživele tudi zimo.

To zelenjavo si lahko privoščijo le najbogatejši
Ste kdaj izračunali, koliko denarja porabite za hrano, konkretno za zelenjavo in sadje? Kljub temu da se vam morda številka zdi visoka, to ni nič v primerjavi s ceno najdražje zelenjave, ki obstaja na trgu. Razlogi za tako visoko ceno so različni, dejstvo pa je, da si teh 6 vrst zelenjave ne more privoščiti vsak.

Skrivni trik, s katerim pridete do večjih in lepših paradižnikov
Paradižnik je eden najbolj priljubljenih pridelkov na domačih vrtovih. Posadimo ga lahko v rastlinjak, na prosto ali pa v korito. Te nežne rastline, ki obožujejo vroče poletje, potrebujejo toplo, sončno in pred vetrom zaščiteno mesto. A to še ni vse, kot bi lahko rekli. Obstaja še en pomemben dejavnik za zdrave, sočne, rdeče, mesnate paradižnike.

Mehiška 'kumara', ki sploh ni kumara
Kaj dobiš, če združiš kumaro in lubenico? Odgovor se skriva na dlani – dobesedno, saj so ti, ravno dovolj, da jih ujamemo v dlan, veliki sadeži na las podobni svojim sorodnicam lubenicam. Kljub temu da v imenu namigujejo na kumaro, pa tehnično gledano to niso. Rod 'Cucumis' vsebuje veliko znanih poljščin, vključno z bučami, vendar le ena vrsta, to je 'Cucumis sativus', velja za pravo kumaro. Mehiška kisla kumarica pripada povsem drugemu rodu 'Melothria'.

To so najbolj tipične azijske začimbe
Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

Rastlina, ki je s svojimi puhastimi listi navdušila Instagram
Instagram je popoln prostor za vse ljubitelje lepega, saj tam najdemo navdih za čudovite modne kombinacije, dekoracijo doma in še mnogo drugega. Marsikdo pa se na tem mestu rad pohvali tudi s kakšno svojo sobno rastlino, ki, če je dovolj posebna, prevzame splet – in to se je pred kratim zgodilo z redko sukulento 'Brazilian Edelweiss'.

Zakaj krompirja, ki kali, ni priporočljivo jesti?
Krompir za razliko od večine drugih vrtnin dobro prenaša skladiščenje, tudi za daljše obdobje. Ustrezna temperatura in vlaga v prostoru zagotavljata, da ostane uporaben še vsaj pol leta, seveda pod pogojem, da smo shranili samo zdrave in nepoškodovane gomolje. Še največ preglavic nam v tem času povzroča neželeno kaljenje, ki se mu je na srečo mogoče izogniti ali pojav vsaj zamakniti za kakšen mesec.

So tudi vam pojedle solato?
Hrošč pokalica nam na vrtu ne dela in ne predstavlja bistvenih težav, problematične pa so njegove ličinke. Strune so deževnikom podobne živali, velike od pol do štirih centimetrov. Največ škode naredijo na koreninah rastlin, korenju in krompirju. Odrasle živali se nenehno razmnožujemo, zato je pomembno, da jih odstranimo, še preden ob sezoni zasadimo nove vrtnine. Toda brez skrbi. Nikoli ni prepozno!

Sorta krompirja, ki je pri nas najbolj priljubljena
Bellarosa je ena bolj priljubljenih sort krompirja pri nas. Za to je več razlogov. Poleg nezahtevne pridelave je prednost te sorte tudi, da daje obilen pridelek. Ta je znan po dobrem okusu in širokem načinu uporabe. Primeren je za zimnico, saj se dobro skladišči.

Spoznajte manj znane vrste užitnih kobulnic
Kobulnice so ime dobile po značilnih cvetovih, imenovanih kobuli. V to botanično družino spadajo nekatere vrste zelenjave, predvsem pa rastline, ki jih poznamo kot začimbe. Nekatere radi uporabljamo tudi kot čaj – primer je komarčkov čaj, ki se tradicionalno svetuje pri težavah z vetrovi in napenjanjem.

Sorte krompirja, ki se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih in njivah
Krompir je, zahvaljujoč svoji energijski vrednosti, eno izmed najbolj pogostih in priljubljenih živil po vsem svetu. Čeprav poznamo več kot 3000 različnih sort, pa ga večina razlikuje le po barvi lupine, ki je najpogosteje rumena ali rdečevijolična, in po beli ali rumeni barvi mesa. To potrjuje tudi mag. Jože Mohar, ki se s to poljsko kulturo ukvarja že vrsto let. Pravi namreč, da imajo pri določevanju uporabne vrednosti krompirja pogosto težave celo izkušeni kuharski chefi. Nekaj več kot 50 različnih sort vsako leto zasledimo na naših njivah, še doda in poudari, da ima vsaka izmed sort svoje specifike, tako v oziru gojenja kot same uporabne vrednosti gomolja.

Je sladki krompir res boljši od navadnega?
Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

To so super lastnosti svetlobnega korena
V prejšnji epizodi priljubljene oddaje Zelena dežela je Tanja Postružnik Koren obiskala ekološko posestvo Majnika v Žičah, kjer je spoznala eko kmetovalki, mamo in hči, Majdo in Katjo, ki sta jo poučili o vseh super lastnostih svetlobnega korena.

Kana - prekrasna poletna rastlina, ki jo krasijo čudoviti cvetovi
Kana (Canna indica) je prekrasna poletna rastlina, ki jo krasijo čudoviti cvetovi. Njeni veliki cvetovi gledajo proti nebu in so lahko v beli, oranžni, rožnati, rdeči ali rumeni barvi.

Roža, ki je s svojo lepoto osvojila ves svet
Dalija sicer izvira iz Mehike, a njena lepota je prepričala ves svet. Obstaja več kot ogromno različnih vrst te čudovite rože, razlikujejo pa se med seboj, tako po barvi kot tudi velikosti. Poglejte, kako skrbeti za dalijo.

Vse o balkonskem cvetju s prekrasnimi cvetovi
Gomoljna begonija je s svojimi čudovitimi cvetovi ena od priljubljenih rastlin, ki krasi številne balkone, terase in okenske police. Ker obstaja več različnih sort, ki se med sabo razlikujejo po cvetovih, boste zagotovo poiskali sebi najljubšo. Zakaj so gomoljaste begonije nezahtevne, kakšna lega jim paše in, kako je potrebno za njih skrbeti, si preberite v nadaljevanju.

Svetlobni koren ima prav posebne zdravilne učinke
Posebnost te rastline ni samo njena bogata škrobna sestava, ki pride prav v kuhinji, ampak tudi njene zdravilne učinkovine. Kitajska tradicionalna medicina, ki jo uporablja že več tisoč let, tako navaja številne učinke – tako za zdravje kot za lepoto.

Vse o rdeči pesi in o tem, zakaj jo je dobro imeti na vrtu
Rdeča pesa je zelo privlačen dodatek na zelenjavnem vrtu, hkrati pa je zelo vsestranska. Sila lahko jo je vzgojiti iz semen, posajenih spomladi ali poleti. Ker pesa pri mrzlem vremenu v gomolju shranjuje sladkor, so pozno posajene rastline, ki dozorijo jeseni, najslajše!

Kolerabica
Kolerabica je ena najmlajših članic iz družine kapusnic.

Koristen za odrasle in otroke
Koromač je zelenjava, ki jo prepoznamo po mesnatem belem gomolju, ki ga tvorijo tesno prilegajoči se listi, iz stebel pa poganja izjemno nežno zelenje, ki je, tako kot gomolj, užitno. Zakaj bi si ga sploh omislili?

Za ljubitelje sladkega krompirja ...
V 3. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka med drugim pokazali, kako lahko vzgojimo sadike sladkega krompirja, kje na vrtu bo najbolj uspeval ter kako ga skladiščiti.

Z rednim uživanjem boste ogromno naredili za svoje zdravje
V skrbi za zdravje se zatekamo k pripravkom iz rastlin, ki izvirajo iz daljnih krajev, pozabljamo pa na visoko zdravilno vrednost rdeče pese, ki čisti telo, pomaga pri nevtraliziranju in razstrupljanju globoko uskladiščenih strupov v jetrih ter ledvicah.

Je vsestransko uporabna in izjemno zdravilna
V četrti oddaji četrte sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka med drugim predstavili izjemno zdravilno in uporabno zeleno ter nam razkrili nekaj trikov za vzgojo.

Discorea Batatas in Ipomea Batatas
Malo poznani pa vendar zaradi bogate vsebnosti vitaminov in mineralov vse bolj priljubljeni in za željeni rastlini, ki postajata stalnici vsakoletne zasaditve naših zelenjavnih vrtov.

To morate poskusiti!
V 11. oddaji druge sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka podrobneje predstavili za marsikoga nepoznani trajnici topinambur in yacon, spregovorili sta o vzgoji in uporabi ter nam za konec zaupali recepta za svoji najljubši solati.