hranilna vrednost

To je razlika med šparglji in beluši
Šparglji so prvi znanilci pomladi na vrtu, saj jih lahko nabiramo že v prvih toplejših spomladanskih dneh. Čeprav so pri nas najpogostejši zeleni šparglji, beli niso nič manj zdravi in okusni. Če vas zanima, kakšna je razlika med njima, berite naprej.

Puntarelle: sorta radiča, ki je še posebej priljubljena v Italiji
Puntarelle so poganjki posebne sorte katalonskega radiča. Na pogled so videti kot šop majhnih kalčkov, ki jih obdaja skupina dolgih, koničastih listov in spominjajo na šparglje ali beluše. Mnogi to vrsto obožujejo zaradi hrustljavosti in nezamenljivega okusa. Če je še niste poskusili, vas prepričamo v nadaljevanju – morda celo do te mere, da jo posadite na svoj vrt.

Solata, ki jo obožujemo pozimi
Radič je sredozemska rastlina, ki spada v družino cikorij. Največkrat ga pripravljamo kot solato, vendar se njegovi listi odlično obnesejo tudi v rižotah, testeninah, zavitkih in drugih prilogah. Prilagojen je na rast v različnih pogojih, zlahka ga vzgojimo tudi sami doma, saj je razmeroma nezahtevna rastlina, vajena tudi trših vremenskih pogojev. Čeprav je trajnica, ga gojimo kot enoletnico.

Njena pot dokazuje, da so sanje dosegljive
Na slovenskem podeželju se odvijajo izjemne zgodbe o inovativnih kmetih, ki kljub izzivom narave in trga najdejo način, kako slediti svojim sanjam. Ena izmed njih je Polona Šterk, ki s svojim partnerjem Jurijem prideluje ekološki fermentirani česen. Njena pot je izjemna, polna izzivov in dosežkov, ki so jo popeljali do tega, da je njene izdelke moč najti na policah trgovin Interspar po Sloveniji.

Jesenski plodovi, za katere niste vedeli, da so užitni
Gozd nam skozi celo leto ponuja obilo naravnih plodov. Od borovnic in divjih zeli v spomladanskem ter poletnem času pa do gob in kostanja v jeseni. A prav takrat, ko listje začne spreminjati svoje barve in dan postane krajši, se na hrastu pojavijo plodovi, za katere marsikdo sploh ne ve, da so lahko pod določenimi pogoji užitni.

Zdaj je čas, da jo posejete na vrt
V septembru še vedno na vrtu pobiramo pridelek, hkrati pa že sejemo novo. Tako ne pozabite sejati tudi hitro rastoče špinače, ki jo boste lahko pobirali še to sezono, če pa vreme ne bo naklonjeno, pa vas bo na vrtu pričakala spomladi.

Ali veste, kaj je kivano?
Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.

Ali veste, kaj so čajote?
Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg
Brstični ohrovt je počasi rastoča dvoletnica s precej dolgo rastno dobo, čeprav se običajno goji kot enoletnica. Kot lahko sklepamo že po videzu, je sorodnik zelja in kodrolistnega ohrovta. Te majhne kroglice, ki spominjajo na velike zeljne glave, zrastejo na debelih steblih skupaj s širokimi listi. Ti listi so prav tako užitni in jih je mogoče pripraviti na podoben način kot preostalo zelenolistnato zelenjavo.

Poznate vinsko bučo?
Vinska buča, imenovana tudi kalabaš, izvira iz tropske Afrike, vendar pa jo zaradi njene okrasne, uporabne in estetske vrednosti gojijo na različnih, predvsem toplejših delih sveta. Mladi plodovi so užitni in jih pripravljamo na enak način kot preostale jedilne buče. Posebnost vinskih buč je ta, da imajo zreli plodovi izjemno trdo lupino, zato jih je, če bučo dalj časa pustimo zoreti, mogoče oblikovati v najrazličnejše predmete – od 'steklenic' za vodo do glasbil, posode in celo ptičje hišice. Poleg tega je vinska trta zaradi razkošnih belih cvetov in gostega listja priljubljena okrasna rastlina.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Ali je krompir zelenjava? To pravijo strokovnjaki.
Morda se zdi nekoliko nenavadno vprašanje, vendar je v resnici veliko zmede glede tega, kaj krompir pravzaprav je in kakšne koristi ima. Ali ga lahko uvrščamo med zelenjavo? Morda celo med sadje?

Užiten plevel, ki ga najdemo na travniku ali celo na vrtu
Ali veste, da se med plevelom na vašem vrtu najverjetneje skriva pravo bogastvo? Medtem ko se trudite svoj vrt ohranjati kar se da čist in urejen ter vztrajno odstranjujete vsako zeleno bilko, ki se je zasadila brez vaše pomoči, je velika verjetnost, da ste spregledali številna okusna zelišča in zdrave rastlinice. Zelenje, ki ga označimo za neuporaben plevel, lahko v vaši kuhinji z nekaj dodatki spremenite v izvrstno jed, ki ima poleg vsega še zdravilne učinke.

Po čem ločimo ameriške borovnice od evropskih?
Za borovnice lahko z gotovostjo rečemo, da sodijo med bolj priljubljene gozdne sadeže. Za razliko od ameriških, ki izhajajo iz hibridnih sort, evropske ali gozdne borovnice bolj pogosto rastejo divje, vendar pa jih je kljub temu mogoče vzgojiti tudi na vrtu.

7 razlogov, zakaj bi si morali kostanj večkrat privoščiti
Pravi kostanj raste na drevesu (Castanea sativa) iz družine bukev. Značilni rdečkasto rjavi plodovi rastejo predvsem v južnem delu Evrope in v Sredozemlju. Nekateri zapisi trdijo, da je bil kostanj eno prvih živil, ki so ga ljudje zaužili - pečen, kot ga poznamo danes, pa je bil priljubljen že v 16. stoletju. Je več kot le okusen prigrizek, ima tudi številne koristi za zdravje. Tukaj je 7 zanimivih dejstev, zakaj bi si ga morali večkrat privoščiti.

Jesensko gnojenje – kaj in zakaj gnojiti tudi jeseni
Dobra priprava tal je osnova za uspešno rast zelenjave, okrasnih rastlin in tudi trate na vašem vrtu. Zato je zelo pomembno, kako se je lotimo, saj se nam napake lahko hitro maščujejo. Pri tem je ključnega pomena tudi jesensko gnojenje, s katerim poskrbimo, da se rastline in tla dobro pripravijo na zimske razmere.

Pomagajmo opraševalcem
20. maja tako Slovenija kot tudi celoten svet že četrtič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Slovenija z razglasitvijo posebnega dneva, posvečenega čebelam in divjim opraševalcem, na globalni ravni pomembno prispeva k ozaveščanju o pomembnosti čebel in divjih opraševalcev.