indukcija

Indukcija ali plin – kaj je učinkovitejše?
Nakup novega štedilnika že sam po sebi predstavlja zahtevno nalogo, še posebej, če razmišljate o prehodu s plinskega ali električnega na indukcijsko ploščo. Da bo odločitev lažja in predvsem bolj premišljena, vam v nadaljevanju podamo vse pomembne informacije o indukcijskih ploščah.

7 napak, s katerimi uničujete vašo indukcijsko ploščo
Indukcijska plošča danes vse pogosteje nadomešča klasične plinske štedilnike. Razlogov je kar nekaj, od kratkega časa kuhanja, energijske učinkovitosti in varnosti pri uporabi. Poleg tega omogočajo natančen nadzor temperature kuhanja. Seveda ne moremo mimo dejstva, da indukcijska plošča v moderni kuhinji deluje elegantno in minimalistično. Da bi ta ostala čim dlje v dobrem stanju, je pomembno, kako jo čistimo. V nadaljevanju izveste, katere so najpogostejše napake pri čiščenju, ki nepovratno uničijo indukcijsko ploščo.

Je bolje kuhati na indukcijo ali plin?
Kuhanje na indukcijski plošči postaja pravi hollywoodski trend. Morda ne toliko trend kot zakon, ki ga je sprejel mestni svet Los Angelesa in mu sledijo tudi v nekaterih drugih delih ZDA. Določilo, ki bo začelo veljati s 1. januarjem prihodnjega leta, namreč prepoveduje vgradnjo plinskih štedilnikov v novogradnje.

Kaj vse moramo upoštevati pri izbiri posode za indukcijsko ploščo?
Ste se odločili za menjavo plinskega ali električnega štedilnika z indukcijsko ploščo? Potem preverite, kaj vse ta sprememba prinaša. Kljub temu, da je v osnovi namen indukcijske plošče enak plinskemu štedilniku, se princip delovanja med njima nekoliko razlikuje. Gotovo veste, da vsaka posoda ni primerna za indukcijsko ploščo. Kakšna posoda pa potem je namenjena indukcijski plošči in kako jo izbrati?

Bodo plinski štedilniki kmalu prepovedani?
Plinski štedilniki naj bi predstavljali veliko varnostno tveganje v naših domovih, pogosto slišimo v javnosti. Kot kažejo zadnje študije, pa je, kljub temu, da imajo v domačih kuhinjah dolgo zgodovino, v tem tudi nekaj resnice. S prihodom novejših oblik kuhalnih plošč, kot sta steklokeramična in indukcijska plošča ,se je negativnim učinkom mogoče izogniti, vprašanje pa je, če je to res potrebno. Bi nas res moralo skrbeti, če kuhamo na plin?

Kakšna mora biti posoda za plinski štedilnik?
Plinske pečice in plinske kuhalne plošče so priljubljene naprave za kuhanje po vsem svetu zaradi relativno nizkih obratovalnih stroškov in širokih kuhalnih zmogljivosti. Čeprav se v zadnjem času vse več ljudi odloča za steklokeramično ploščo, pa kuhanje na plin še zdaleč ni stvar preteklosti. V naslednjih vrsticah najdete praktične nasvete glede izbire posode, ki jih je dobro upoštevati, če kuhate na plin.

Kakšno kuhalno ploščo izbrati?
V množici različnih ponudb za kuhalne plošče in štedilnike na spletu ali v trgovini se že težko znajdemo, če nismo točno odločeni, kakšen tip štedilnika želimo. Če imamo namen prenavljati kuhinjo ali le zamenjati kuhalno ploščo, ki je vdelana v delovni pult, si moramo dobro pogledati ponudbo, ki je na voljo, da poiščemo tudi pravo dimenzijo.

Poznate vse razlike?
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pod drobnogled vzeli kuhališča in razjasnili razlike med posameznimi modeli ter dodatne funkcije. Jih poznate?

Kakšno kuhalno ploščo izbrati?
Razmišljate, da bi namesto klasičnega štedilnika, poleg pečice, vgrajene v omaro, raje kupili ločeno kuhalno ploščo, a ne veste, za kakšno bi se odločili? Na Zvezi potrošnikov Slovenije pojasnjujejo, kakšna je ponudba na trgu ter kakšne so prednosti in slabosti določenih tipov kuhalnih plošč.