jajci

Zakaj surovih jajc ni priporočljivo spirati z vodo?
Jajca veljajo za občutljivo živilo, ki se hitro pokvari, in moramo zato z njimi ravnati nadvse previdno. Krhka lupina je razlog, da se že ob manjšem udarcu lahko razbijejo, prav tako pa k občutljivosti dodatno prispeva poroznost le-te. Mnogi se zato upravičeno sprašujejo, ali je jajce pred uporabo sploh priporočljivo umivati.

Zato karton za jajca po uporabi čim prej zavrzite
Odlaganje jajčnih lupin med tem, ko pripravljate jed, je seveda priročen način, da ohranite delovni pult vsaj kolikor toliko urejen in čist, vendar pa takšno početje po mnenju strokovnjakov ni najbolj priporočljivo. Izkaže se, da vstavljanje jajčnih lupin nazaj v škatlo skupaj z ostalimi, še ne razbitimi jajci predstavlja veliko varnostno tveganje. Razlog? Navzkrižna kontaminacija.

Večna dilema: sodijo jajca v hladilnik ali ne?
Mnogi menijo, da je jajca najbolje shranjevati v hladilniku, saj naj bi to bil edini način, da se izognemo nevarnosti zastrupitve. Spet drugi trdijo, da je za jajca idealna sobna temperatura in da ni nobene potrebe, da bi jih imeli v hladilniku. Kakšen je torej pravilen odgovor na to dilemo?

Kaj je tatsoi, zelenjava, ki bo preživela tudi mrzlo zimo?
Tatsoi je zelena listnata zelenjava, ki spada v družino kapusnic tako kot zelje, ohrovt, cvetača in brokoli. Ima velike zaobljene liste v obliki žlice, ki so maslene teksture in rahlo sladkega okusa. Gre za zelenjavo, ki izvira iz Azije, ker je podobno kot špinača precej odporna na mraz, pa je primerna tudi za gojenje jeseni in pozimi.

Jesenski plodovi, za katere niste vedeli, da so užitni
Gozd nam skozi celo leto ponuja obilo naravnih plodov. Od borovnic in divjih zeli v spomladanskem ter poletnem času pa do gob in kostanja v jeseni. A prav takrat, ko listje začne spreminjati svoje barve in dan postane krajši, se na hrastu pojavijo plodovi, za katere marsikdo sploh ne ve, da so lahko pod določenimi pogoji užitni.

Zdaj je čas, da jo posejete na vrt
V septembru še vedno na vrtu pobiramo pridelek, hkrati pa že sejemo novo. Tako ne pozabite sejati tudi hitro rastoče špinače, ki jo boste lahko pobirali še to sezono, če pa vreme ne bo naklonjeno, pa vas bo na vrtu pričakala spomladi.

Beckham pokazal svojega petelina in navdušil
Nekdanji nogometaš David Beckham se je pred dnevi, ko se je sprehajal po zemljišču svoje velike družinske hiše v angleškem Cotswoldsu, pohvalil s svojimi novimi oboževalkami, ki so mu sledile po domači zelenici. Victoria mu je namreč za darilo kupila kokošnjak s kokošmi in petelinom.

Poznate resnico o bučnem olju?
Bučno olje je ne le odličnega okusa in nepogrešljiv dodatek številnim solatam, temveč je znano po svoji vsestranski uporabi in je za piko na i tudi prava zakladnica zdravja. Čeprav je najbolj priljubljeno na Štajerskem in v Prekmurju, ga lahko najdemo v skoraj vsakem slovenskem gospodinjstvu.

Znana vplivnica razburila s posnetkom, kako svojemu psu daje surovo jajce
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in marsikdo si za ta obrok privošči jajca, ker so poceni, hranljiva in zagotavljajo dovolj energije za celo dopoldne. Kot velja za ljudi, pa si kot priboljšek jajce radi privoščijo tudi psi. Ampak kako varno je to zanje? In v kakšni obliki jim ga je najbolje ponuditi? Debato o tem ali in kako pogosto psu ponuditi jajce, je na družbenem omrežju sprožila znana vplivnica, potem ko je delila prikupen posnetek, kako svojemu kužku ponudi kar celo surovo jajce.

Pazite, da jih ne zamenjate z zelo strupenimi gobami
Mraznice oziroma štorovke so vsestranske in zelo okusne gobe, ki rastejo na lesu. Ker so pogojno užitne, jih morate vedno dobro prekuhati, paziti pa je treba tudi na to, da jih ne zamenjate s kučmico.

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?
Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

Mediteranske začimbe, ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji
Mediteranska kuhinja je znana kot ena najbolj okusnih in zdravih na svetu, kar lahko poleg zdravih in sezonskih sestavin deloma pripišemo široki uporabi aromatičnih začimb. Te dajo jedi intenziven okus in tako nadomeščajo potrebo po pretiranem soljenju in popranju. Bazilika, timijan in origano so tri izmed nenadomestljivih začimb, vendar obstajajo tudi druge, ki so za dobro mediteransko jed prav tako pomembne!

Trik za preverjanje svežine jajc
Za jajca načeloma velja, da so užitna od tri do pet tednov po nakupu, če jih hranimo v hladilniku. Datum, ki je natisnjen na embalaži, je meja, do kdaj lahko trgovine jajca prodajajo, in ne pomeni, da jih kakšen dan ali dva pozneje ne moremo več uporabiti. Da boste popolnoma prepričani, da jajca, ki jih nameravate zaužiti, niso pokvarjena, lahko na preprost način preverite kar doma. In to v nekaj sekundah.

Belih jajc vam ni treba kupovati, ampak jih preprosto ustvarite sami
Medtem ko med belimi in rjavimi jajci ni praktično nobene razlike v hranilni vrednosti, pa barve predstavljajo večji izziv, ko želimo iz njih narediti čudovite velikonočne pirhe. Jedilna barva pogosto ni dovolj prekrivna in tako na rjavi jajčni lupini ne učinkuje, kot bi si želeli. Predstavljamo vam preprost in naraven način, s katerim pobelite rjava jajca in tako ustvarite čudovite pirhe v pastelnih barvah.

Pred novim letom poskrbite za to
Čeprav današnja kulinarika sloni na modernih pristopih, tehnikah in okusih, večina še vedno najraje gradi na tradicionalni osnovi. Ta sestoji iz različnih pristnih okusov, ki se na koncu morajo povezati v uglašeno harmonijo. Pri tem imajo izjemno pomembno vlogo zelišča, s katerimi lahko do potankosti izpopolnite okus in vonj osnovnih sestavin – če le veste, kako jih pravilno uporabiti in kombinirati. V pomoč nam je lahko nekaj trikov in nasvetov, ki jih utegnemo preizkusiti že čez nekaj dni: pri pripravi nepozabne silvestrske ali novoletne pojedine.

Posadite ta tri zelišča. Ne bo vam žal!
Bazilika, lovor in koper, obogatijo jedi z edinstveno aromo in svojevrstnim okusom. Vsa tri zelišča so primerna za gojenje v posodah, če so le te dobro odcedne.

3 začimbnice, ki jih lahko gojite na oknu svojega doma
Dela na vrtu se počasi zaključujejo, prišel je čas počitka. Toda zakaj bi na jesen in zimo ostali brez svežih začimb? Poglejte, katere začimbnice lahko rastejo tudi na okenski polici ali na svetlem mestu v kuhinji.

Je odličen dodatek jedem, ki med drugim pomaga pri prebavnih težavah
Želite v kuhinji pričarati podaljšati poletje? Ščepec te sredozemske začimbe namreč zmore veliko več kot le izboljšati okus pic in solat. Postavite lonček origana na svetlo mesto v kuhinji in tako bo na voljo skozi celo zimo.

Tega s praznimi jajčnimi lupinami nikakor ne počnite
Jajca so zagotovo živilo, ki je skoraj vsakodnevno v uporabi, od pečenih jajčk do palačink in premaza za kruh, da se bo njegova skorja po peki lepo svetila ... Toda pri praznih lupinah moramo biti previdni.

V živalskem vrtu na ogled novi mladički
V Živalskem vrtu Ljubljana so na ogled novi mladiči, ponovno je mogoč vstop v vivarij in otroški živalski vrt, junija pa odpirajo tudi vsa igrišča.

Najboljši domači priboljški za psa
Zakaj bi sami izdelovali priboljške za psa, če jih lahko kupimo na vsakem koraku? Nekateri se zato odločajo zaradi zdravstvene indikacije psa, drugim je to čisto veselje, spet tretji pa preprosto obožujejo izdelovanje podobnih stvari. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najboljših domačih priboljškov za psa.

Rastlina, ki ji pravimo ljudsko zdravilo
Če imate družbena omrežja, ste zagotovo zasledili naval fotografij različnih uporabnikov, ki so že pridno nabrali rastlino, ki jo skoraj vsi tako zelo obožujemo. Zdaj je pravzaprav idealen čas, da se odpravite na travnik (po priporočilih glede na trenutne razmere seveda sami!) in naberete regrat.

Najhujši scenarij. Lahko Slovenija ostane brez hrane?
Vprašanje, ki si ga mnogo ljudi zastavlja v zadnjih dneh. V kolikšni meri je Slovenija pravzaprav samooskrbna, pri kateri vrsti živil je stopnja samooskrbe najvišja in kje je najnižja? Seveda je vprašanje, ki se poraja marsikomu v zadnjih dneh tudi, kaj bo, če pride do najhujšega možnega scenarija? Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mirijo, da do tega ne more priti. Posebej za naš portal so odgovorili na najbolj pereča vprašanja.

Spodbujanje lokalne samooskrbe je bistvenega pomena
V vedno hitrejšem tempu življenja se zdi, da imamo vse na dosegu rok. Samoumevno je, da imamo na policah v trgovini na razpolago svežo zelenjavo in sadje, še bolj samoumeven pa je tisti kos mesa, ki ga imamo tako radi na svojem krožniku. Če kdaj, smo sedaj, v času krize, vsi pomislili na tiste, ki za to skrbijo. Preproste kmete, ki vedno znova skrbijo, da vsa živila in vsi produkti dejansko lahko pristanejo na našem krožniku, in vse tiste, ki so v ta proces vključeni.

Moderni načini barvanja pirhov
Ste siti barvanja pirhov s čebulnimi olupki? Bi radi letos poskusili nekaj novega? Pripravili smo nekaj načinov barvanja in okraševanja pirhov, ki vam bodo dali inspiracijo, da poskusite nekaj novega.

Kako veste, ali so jajca res sveža?
Nutricionisti so v zadnjih letih vse bolj naklonjeni jajcu kot živilu. Jajca vsebujejo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa, vitaminov A, D, E in K, železa, kalcija, fosforja, selena, cinka ... Kako jih pravilno hranimo? Kako vemo, ali so še užitna? Kako jih lahko uporabimo?

Tega o hrenu niste vedeli
6. oddaja 5. sezone Vrtičkanje je bila velikonočno obarvana. Tina in Metka sta nam med drugim podrobneje predstavili hren, za katerega pravita, da bi ga morali uživati vse leto.

To mora vedeti vsak gobar
Čeprav so mnogi nejevoljni zaradi dežja, so ga gobarji komaj čakali. Gobe po dežju namreč rastejo ’kot nore’, da je temu res tako, pa med drugim dokazujejo fotografije polnih košar gob, ki so preplavile družbena omrežja. Če se tudi vi te dni odpravljate v gozd, upoštevajte zlata pravila gobarjenja in spoštujte naravo. Gob je namreč dovolj za vse.

Čas je za pirhe
Ne imejte slabe vesti, če si boste med velikonočnimi prazniki privoščili kakšno jajce več kot ponavadi. Ne samo da so jajca zdrava že sama po sebi, ponujamo vam tudi nekaj nasvetov, katera izbrati in kako jih obarvati na zdrav in naraven način.

Pes jih še kako potrebuje
Pasja hrana mora biti sestavljena iz kakovostnih beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in vode, zelo pomembni pa so tudi vitamini in minerali. Hrana odlične kakovosti vsebuje pravilno kombinacijo vitaminov in mineralov, psi, ki jedo le doma pripravljeno hrano, pa skoraj zagotovo trpijo za pomanjkanjem teh, zato jim je priporočljivo dodajati ustrezne vitaminske pripravke.