jed

6 trikov, s katerimi lahko v kuhinji prihranite energijo
Po nekaterih podatkih naj bi gospodinjstvo, ki šteje tri člane, za kuhanje in pripravo hrane porabilo približno 11 odstotkov vse porabljene energije v gospodinjstvu. Triki, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, vam lahko, v kolikor jih boste dosledno upoštevali, pomagajo prihraniti kar nekaj energije. Tako boste prispevali k varovanju okolja, hkrati pa vam bo ob koncu meseca hvaležna tudi denarnica.

Zato karton za jajca po uporabi čim prej zavrzite
Odlaganje jajčnih lupin med tem, ko pripravljate jed, je seveda priročen način, da ohranite delovni pult vsaj kolikor toliko urejen in čist, vendar pa takšno početje po mnenju strokovnjakov ni najbolj priporočljivo. Izkaže se, da vstavljanje jajčnih lupin nazaj v škatlo skupaj z ostalimi, še ne razbitimi jajci predstavlja veliko varnostno tveganje. Razlog? Navzkrižna kontaminacija.

Tako shranite česen, da ga boste imeli vedno pri roki
Česen je nepogrešljiva vrtnina, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. Ne glede na to, ali ste ga pridelali sami ali pa ste ga kupili na tržnici, pomembno je, da veste, kako ga pravilno shraniti. Z vami delimo trik, s katerim bo ostal svež tudi več mesecev.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino
Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Naredite svojo zelenjavno mešanico
Domača zelenjavna mešanica je izjemno uporabna in ko jo boste enkrat naredili, si brez nje sploh več ne boste predstavljali priprave nekaterih jedi. Seveda so podobne mešanice na voljo v skoraj vsaki trgovini, a imajo številne primesi, zato si je vsekakor bolje vzeti čas in jo pripraviti doma.

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom
Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Kako z naravnimi sredstvi očistiti pečico?
Pripravili ste popolno kosilo, sedaj pa vas čaka nočna mora čiščenja pečice. Ta scenarij vam je verjetno znan in gotovo ste prepričani, da se proti tako trdovratni umazaniji lahko borite samo z močnimi industrijskimi čistilnimi sredstvi. Toda običajna čistila niso edino orožje v boju za čistočo vaše pečice. Obstajajo povsem naravni in varni načini, da bo vaša pečica videti tako, kot je bila ob prvem vklopu.

Zato bi morali na dno pečice potresti žličko soli
Čiščenje pečice je že na splošno lahko prava muka, a ne toliko kot takrat, ko se jed razlije čez pekač. Ker je pečica takrat vroča, morate s čiščenjem počakati, da se ohladi. A to pomeni, da se bo hrana zelo verjetno prilepila na dno pečice in jo bo še težje odstraniti. Kaj lahko storimo in kako si lahko pri čiščenju pomagamo?

Nasveti in triki za sprostitev v udobju doma: predstavljamo 5 osvežujočih idej
Že sama misel na poletje nas spomni na čas sprostitve, počitnic in ustvarjanja novih spominov s svojimi bližnjimi. Čeprav mnogi radi preživljajo čas na prostem, nas včasih neznosne vročine, dež ali drugi dejavniki lahko odvrnejo od načrtovanih aktivnosti na prostem. Vendar ne dovolite, da vas poletna vročina odvrne, saj lahko vaš dom postane oaza miru in osvežitve, z nekaj kreativnimi dejavnostmi in prijetno temperaturo, za katero bo poskrbela inovativna klimatska naprava Samsung WindFree. V nadaljevanju vam prinašamo nekaj kreativnih in praktičnih nasvetov, kako se ohladiti in sprostiti v udobju lastnega doma.

Tudi vi pekače hranite v pečici? Preberite, zakaj tega ne bi smeli početi.
Pekači, ki jih je težko doseči in so raztreseni po kuhinji, bodo zmanjšali verjetnost, da jih boste uporabili. Da bi prihranili prostor in jih imeli hkrati na dosegu roke, jih zato mnogi – takrat, ko jih ne potrebujejo – hranijo kar v ugasnjeni pečici. A ko boste prebrali, zakaj strokovnjaki to odsvetujejo, boste zanje morda želeli poiskati novo mesto v svojem domu.

Njen strup lahko človeka ubije v štirih do šestih urah
Slovenski ribič je v Medulinskem zalivu ujel eno od najbolj smrtonosnih živali na svetu - srebrnoprogasto napihovalko, ki vsebuje strup tetrodotoksin. Preverili smo, za kako nevaren toksin gre.

To so najbolj tipične azijske začimbe
Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

Prihaja nova sezona Kuhinje na kolesih, podali se bomo na Koroško
Na POP TV prihaja nova sezona kuharsko-etnološke oddaje s primesmi turizma, ki jo bo vodil Matevž Šalehar Hamo.

Idealno živilo v zimskih dneh
Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Antioksidant, ki mu ni para
Kurkuma (znanstveno ime Curcuma longa) je rastlina, ki ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu. Se zavedate vseh njenih pozitivnih učinkov?

Kakšen je postopek kisanja zelja?
Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Ste vedeli, da je lovor simbol nesrečne ljubezni?
Lovor je aromatično zelišče, ki raste v obliki velikega grma ali drevesa. Njegove liste uporabljamo v juhah, enolončnicah ter drugih zelenjavnih in mesnih jedeh. Lovor, ki ga uporabljamo kot začimbo, pogosto imenujemo kar lovorjev list. Vendar pa se njegova uporabnost tu ne konča. Če pustimo za trenutek njegovo kulinarično vsestranskost ob strani – ali ste vedeli, da lovor ni le simbol zmage, ampak tudi nesrečne ljubezni?

Solata, ki je najboljša jeseni
Endivija je zimska solatnica, ki je botanično najbližje radiču, saj oba spadata med cikorije. Je glavnata solata, ki je sicer v osnovi dvoletnica, čeprav jo obravnavamo kot enoletnico. Nekateri se ji zaradi značilnega, rahlo grenkega okusa raje izognejo, medtem ko jo drugi obožujejo. Če ste med slednjimi, boste v tem članku našli napotke, ki vam bodo v pomoč, da jo vzgojite na svojem vrtu ali balkonu.

Kako prepoznati strupene gobe?
Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Laški fižol: Razveseli z okusnimi plodovi in polepša vrt
Laški ali tudi turški fižol je ne le izredno hranljivo živilo, a tudi vizualno zanimiva stročnica, ki s svojo dramatično vijolično barvo popestri vsako jed. Nekateri pa to rastlino gojijo celo le zaradi njenih privlačnih rdečkasto-oranžnih cvetov.

Mediteranske začimbe, ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji
Mediteranska kuhinja je znana kot ena najbolj okusnih in zdravih na svetu, kar lahko poleg zdravih in sezonskih sestavin deloma pripišemo široki uporabi aromatičnih začimb. Te dajo jedi intenziven okus in tako nadomeščajo potrebo po pretiranem soljenju in popranju. Bazilika, timijan in origano so tri izmed nenadomestljivih začimb, vendar obstajajo tudi druge, ki so za dobro mediteransko jed prav tako pomembne!

Užiten plevel, ki ga najdemo na travniku ali celo na vrtu
Ali veste, da se med plevelom na vašem vrtu najverjetneje skriva pravo bogastvo? Medtem ko se trudite svoj vrt ohranjati kar se da čist in urejen ter vztrajno odstranjujete vsako zeleno bilko, ki se je zasadila brez vaše pomoči, je velika verjetnost, da ste spregledali številna okusna zelišča in zdrave rastlinice. Zelenje, ki ga označimo za neuporaben plevel, lahko v vaši kuhinji z nekaj dodatki spremenite v izvrstno jed, ki ima poleg vsega še zdravilne učinke.

Najnovejši trend pri izbiri jedilnih krožnikov
Zdi se, da so minimalizem, funkcionalnost in odstranjevanje nepotrebne navlake iz naših domov trendi, proti katerim gremo in ki vedno bolj prevzemajo naše bivanje. Če minimalizem vključuje predvsem stil, ki je brezčasen in izčiščen, pa sta funkcionalnost in odločitev za manj stvari povezani tudi s tem, da enemu predmetu podelimo širšo uporabno vrednost. Vaše kuhinjske omare in jedilni krožniki so lahko, kot kaže, naslednja tarča tega minimalizma.

Pred novim letom poskrbite za to
Čeprav današnja kulinarika sloni na modernih pristopih, tehnikah in okusih, večina še vedno najraje gradi na tradicionalni osnovi. Ta sestoji iz različnih pristnih okusov, ki se na koncu morajo povezati v uglašeno harmonijo. Pri tem imajo izjemno pomembno vlogo zelišča, s katerimi lahko do potankosti izpopolnite okus in vonj osnovnih sestavin – če le veste, kako jih pravilno uporabiti in kombinirati. V pomoč nam je lahko nekaj trikov in nasvetov, ki jih utegnemo preizkusiti že čez nekaj dni: pri pripravi nepozabne silvestrske ali novoletne pojedine.

Kako očistiti pladenj za piškote?
Pekači in pladnji za pečico so tako vsestranski, da jih uporabljamo ves čas. Skozi celo leto na njih pečemo krompir, meso, zelenjavo, pico, kruh ali praktično katerokoli drugo jed, katere postopek priprave zahteva pečenje v pečici. V decembru pa v večini domov iz kuhinj zadiši po piškotih, pri čemer je pladenj prav tako nepogrešljiv pripomoček. Toda ali ste kdaj opazili, kako hitro začne čisto nov pekač rjaveti? Ostanki olja in zažgana hrana lahko pustijo sledi, ki jih je skoraj nemogoče odstraniti. Preden se lotite peke piškotov, vas torej čaka še eno opravilo, ki pa se mu nikar ne izognite, če ne želite, da imajo vaši piškoti okus po nedeljski pečenki.

Priznani etnolog: 'Slovenci smo lahko popolnoma samooskrbni!'
Čeprav Slovenija v kriznih časih postaja vse manj odvisna od uvoza, so številni strokovnjaki prepričani, da v celoti samooskrbni ne bomo nikoli. Več kot dve tretjini našega ozemlja imata namreč omejene možnosti za pridelavo, prav tako določenih živil ni mogoče pridelovati zaradi neustreznih podnebnih pogojev. Manjka nam semen za širšo pridelavo ter živali za nadaljnjo rejo, pojavljajo se težave z repromaterialom. Povsem nasprotno je priznani slovenski etnolog prepričan, da Slovenci lahko ponovno postanemo samooskrbni – pod tremi pogoji.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku
Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

Razkrila zdravilne lastnosti nekaterih zelišč
Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren vsako nedeljo odkrivata lepote Slovenije v novi magazinski oddaji Zelena dežela. Kaj zanimivega sta se tokrat naučila in katera zelišča sta spoznala?

Kaj narediti z zelenimi paradižniki?
So vaši paradižniki še vedno polni nezrelih sadežev? Poglejte, kako jim pomagati, da bodo dozoreli, oziroma kaj narediti z zelenimi paradižniki.

Kako se lotiti kisanja repe?
Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.